Öronsjukdomar
Infektioner i örat (såväl ytteröra som hörselgång och mellanöra) är mycket vanliga. Örat kan också drabbas av trauma, funktionsbortfall och tumörer eller ha medfödda missbildningar.
Örat delas in i ytterörat, hörselgången, mellanörat och innerörat (hörselsnäckan och balansorganet). Ytterörats form syftar till att fånga upp ljudvågorna, som sedan passerar genom hörselgången och därefter träffar trumhinnan. Trumhinnan och mellanörat fungerar som en sorts förstärkare.
Ljudvågorna fortleds via mellanörats hörselben, som sätts i rörelse, och når stigbygelplattan. Denna sitter i det så kallade ovala fönstret, som är ett membran in mot innerörat. Här övergår ljudvågorna från luft till vätska, eftersom innerörat är vätskefyllt. Innerörat är själva sinnesorganet, där sinnesceller som fångar upp högfrekventa ljud sitter i snäckans bas, medan de som fångar upp lågfrekventa ljud sitter i snäckans spets. Från snäckan skickas nervsignalerna via hörselnerven till hörselcortex i hjärnan.
Ansiktsnerven går tillsammans med hörsel- och balansnerven genom inre hörselgången, förbi innerörat, och därefter genom mellanöra och mastoid. Ansiktsnervens sjukdomar brukar därför räknas till örats sjukdomar.
Utöver medfödda missbildningar kan örat drabbas av infektioner, trauma, funktionsbortfall och tumörer. Infektionerna är ytterst vanliga.