Smittskyddsåtgärder
Smittskyddsåtgärder syftar till att klarlägga hur patienten kan ha smittats, om flera kan ha smittats av samma smittkälla och om det finns risk att smittan kan ha förts vidare till andra. Vissa tarminfektioner är anmälningspliktiga enligt Smittskyddslagen. Behandlande läkare ansvarar för att man gör smittspårning och eventuell kontrollprovtagning och att patienten får förhållningsregler.
Vissa tarminfektioner är anmälningspliktiga enligt Smittskyddslagen. Dessa delas upp i allmänfarliga sjukdomar, där läkare och patient har lagstadgade skyldigheter, och övriga anmälningspliktiga sjukdomar enligt Smittskyddsförordningen, se Anmälningspliktiga tarminfektioner enligt Smittskyddslagen – Faktaruta 7. Folkhälsomyndigheten för nationell statistik över dessa diagnoser.
Smittskyddsanmälan ska göras elektroniskt hos SmiNet senast dagen efter det att diagnosen ställts. Behandlande läkare ansvarar för att smittspårning och eventuell kontrollprovtagning blir utförd och att patienten får förhållningsregler enligt de smittskyddsblad som finns att hämta för varje diagnos hos Smittskyddsläkarföreningen. God hand- och livsmedelshygien är alltid viktig.
Anmälningspliktiga tarminfektioner
-
Infektion med Cryptosporidium
-
Infektion med Entamöba histolytica
-
Vibrioinfektion exklusive kolera
-
Yersiniainfektion
Allmänfarliga tarminfektioner
-
Campylobacterinfektion
-
Giardiainfektion
-
Infektion med enterohemorragisk E. coli (EHEC)
-
Kolera
-
Paratyfoidfeber
-
Salmonellainfektion
-
Shigellainfektion
-
Tyfoidfeber