Bakgrund
Infektioner i tarmkanalen utgör globalt sett ett av de största hälsoproblemen med hög barnadödlighet i låginkomstländer. I hög- och medelinkomstländer är sjukdomsförloppet däremot ofta kortvarigt och godartat och dödligheten är låg.
Infektioner i tarmkanalen utgör globalt sett ett av de största hälsoproblemen och är tillsammans med luftvägsinfektioner den vanligaste dödsorsaken hos barn under fem år. Dödligheten är störst i låginkomstländer där brist på rent vatten, dålig hygien och undernäring bidrar till hög sjuklighet. Tarminfektioner är också ett vanligt sjukvårdsproblem i hög- och medelinkomstländer med en incidens på 0,5–2 sjukdomsepisoder per person och år. Sjukdomsförloppet är i dessa länder ofta kortvarigt och godartat och dödligheten är låg.
De flesta vårdkontakter i Sverige sker inom primärvården. Enligt Socialstyrelsens statistikdatabas vårdas dock årligen cirka 10 000 personer på sjukhus på grund av tarminfektion med en medelvårdtid på cirka fyra dygn.
Den viktigaste behandlingsåtgärden är att ersätta vätske- och saltförluster. Antibiotikabehandling har i de flesta fall ingen eller endast marginell effekt.