Biverkningar av växtbaserade läkemedel och naturläkemedel
Varje år får Läkemedelsverket in cirka 10 till 20 biverkningsrapporter om växtbaserade läkemedel och naturläkemedel. Omkring fem fall klassas som allvarliga. Antalet rapporter är alltså få, men myndigheten antar att det finns en utbredd underrapportering.
De flesta rapporter kommer från privatpersoner och endast ett fåtal kommer från hälso- och sjukvården. Antagligen är underrapporteringen stor då privatpersoner inte alltid är medvetna om att de bör rapportera biverkningar och att det är något som de kan göra själva.
En stor del av växtbaserade läkemedel och naturläkemedel används inom egenvården, utan kontakt med sjukvården. Det är troligt att många patienter inte berättar att de använt dessa läkemedel när de har kontakt med sjukvården. Det är också troligt att vårdpersonal inte alltid frågar om patienterna använt växtbaserade läkemedel och naturläkemedel.
Vanligaste biverkningarna
Reaktioner från huden och subkutan vävnad är de vanligaste biverkningarna från växtbaserade läkemedel och naturläkemedel. Sådana reaktioner är oftast relaterade till överkänslighetsreaktioner, inklusive allergi.
Om det finns dokumentation om just överkänslighet mot en specifik växt eller en växtfamilj leder det alltid till att användningen av ett läkemedel baserat på den växten blir kontraindicerad. Detta anges i produktinformationen.
Patienter och konsumenter är inte alltid medvetna om vilka allergier de kan ha, så överkänslighetsreaktioner fortsätter att vara en vanligt rapporterad biverkning.
Om en patient har fått en överkänslighetsreaktion en gång är det viktigt att patienten inte använder läkemedlet igen. Patienten ska inte heller använda andra produkter som innehåller samma växt.
Viktigt att rapportera biverkningar
På grund av att antalet biverkningsrapporter är så få är det oftast svårt att visa ett orsakssamband mellan en specifik biverkning och växtbaserade läkemedel. Det är först efter att man har analyserat flera liknande rapporter, och fått stöd från den samlade vetenskapen, som man kan visa ett eventuellt samband.
Viktiga faktorer att ta hänsyn till vid en bedömning av samband är bland annat:
- om det finns bakomliggande sjukdom
- intag av andra läkemedel samtidigt
- tiden mellan användning av läkemedlet och händelsen
- om reaktionen avtar i samband med att läkemedlet sätts ut och/eller kommer tillbaka om läkemedlet sätts in igen.
Rapporter om misstänkta biverkningar för växtbaserade läkemedel och naturläkemedel är ett viktigt tillskott till det större pusslet.
Rapportera biverkningar till Läkemedelsverket
Hälso- och sjukvården ska rapportera misstänkta biverkningar av växtbaserade läkemedel och naturläkemedel till Läkemedelsverket. Rapporteringen ska ske på samma sätt som rapportering av biverkningar från konventionella läkemedel. Privatpersoner kan också rapportera misstänkta biverkningar till Läkemedelsverket.
Läs mer om rapportering av biverkningar på Läkemedelsverkets webbplats.
Läs mer i kapitlet om biverkningar av läkemedel.