Användningen av växtbaserade läkemedel i Sverige
Varje år säljs receptfria växtbaserade läkemedel i Sverige till ett värde av cirka 270 miljoner kronor. Medel mot hosta/förkylning, medel mot magbesvär och medel för insomning och sömnbesvär är de tre vanligaste kategorierna.
Försäljningsstatistiken, som kommer från branschorganisationen Svensk Egenvård, tyder på att användningen ökar
(2). Läkemedelsverket känner inte till om det har gjorts några färska epidemiologiska undersökningar från Sverige över användningen av växtbaserade läkemedel. Därför är det svårt att veta exakt hur stor användningen är idag.
Det finns en studie i Tyskland från år 2014 som visade att drygt 33 procent av personer över 70 år använder växtbaserade läkemedel. Av dessa personer var det endast sex av tio som berättade om användningen när de var i kontakt med sin läkare
(3).
En annan undersökning från USA kom fram till att en av fem amerikaner använder växtbaserade läkemedel mot besvär av hälsokaraktär eller för att allmänt främja hälsan. Även i USA var det vanligt att inte berätta om användningen för sin läkare, vilket mer än hälften uppgav att de inte gjorde
(4).
Bra att fråga patienter om de använder några produkter
Många människor använder växtbaserade läkemedel och naturläkemedel parallellt med vanliga läkemedel. Om man tittar på försäljningsstatistiken är det rimligt att anta att en stor del av Sveriges befolkning använder, eller har använt, växtbaserade läkemedel eller naturläkemedel mot medicinska besvär.
Det är troligt att patienter inte alla gånger berättar för hälso- och sjukvårdspersonal att de använder dessa produkter, vilket kan vara viktigt att känna till för helhetsbilden av situationen.
Trots att läkemedlen i många fall är tänkta för egenvård kan det vara betydelsefullt att läkaren och övrig sjukvårdspersonal känner till användningen. Därför är det bra att fråga patienter om de använder något växtbaserat läkemedel eller naturläkemedel.