Kvalitetsjusterade levnadsår (QALY)
Det vanligaste måttet på hälsoeffekter är kvalitetsjusterade levnadsår, QALY (från engelskans Quality Adjusted Life Years). QALY är ett mått som kombinerar två dimensioner av hälsa – livslängd och livskvalitet. Då QALY inte är ett sjukdomsspecifikt mått möjliggör det jämförelser mellan olika terapiområden.
OALY är konstruerat så att ett levnadsår multipliceras med ett livskvalitetsmått mellan 0 och 1, där 0 motsvarar död och 1 motsvarar full hälsa. Om en person exempelvis lever tre år med full hälsa motsvarar det 3 QALY.
Lever personen tre år med endast 50 procent av full livskvalitet motsvarar det 1,5 QALY. På så sätt fångar QALY både dimensionen livslängd och dimensionen livskvalitet i samma mått och möjliggör jämförelser mellan olika terapiområden. För mer information och exempel på QALY, se faktaruta 2.
En patient kan vinna 1 QALY av en behandling antingen genom att livslängden förlängs eller genom att livskvaliteten förbättras, eller en kombination av båda faktorerna. I följande tre räkneexempel motsvarar alla 1 vunnen QALY:
-
Exempel 1. Läkemedel som förlänger livet:
2 vunna levnadsår x 0,5 i livskvalitetsnivå=1 QALY -
Exempel 2. Läkemedel som förlänger livet:
5 vunna levnadsår x 0,2 i livskvalitetnivå=1 QALY -
Exempel 3. Läkemedel som förbättrar livskvaliteten:
10 års livstid x 0,1 ökning i livskvalitet=1 QALY
Exemplen illustrerar att 1 vunnen QALY kan uppnås genom olika effekter på livskvaliteten och livslängd. Om merkostnaden för behandlingarna i de tre exemplen jämfört med deras respektive behandlingsalternativ är densamma, är de också lika kostnadseffektiva – det vill säga att behandlingarna har samma kostnad per vunnen QALY.
Hur mäts livskvalitet?
Det finns olika metoder för att mäta hälsorelaterad livskvalitet. Vanligast i de utvärderingar TLV tar del av är att patienter har fyllt i någon av de tillgängliga livskvalitetsenkäterna. Av dessa enkäter är EQ-5D absolut vanligast. Svaren från enkäterna används sedan i ett så kallat värderingssystem, eller tariff, för att översätta resultaten till livskvalitetsvikter – siffran mellan 0 och 1
(5) (6) (7).