Kontrollarmen som måttstock
Kontrollarmen är den måttstock som används i en komparativ studie, för att isolera de effekter som har ett orsakssamband till testbehandlingen, så väl som för att kvantifiera dessa.
Oavsett mätvärdesutvecklingen i kontrollarmen över tid, så utgör kontrollarmen kalibrering för vad som uppmäts i testarmen vid motsvarande tidpunkt.
Detta implicerar två procedurer:
-
En procedur för att med statistisk sannolikhet på allmänt accepterad nivå etablera att det finns en effekt
- En annan procedur för att mäta hur stor denna effekt kan tänkas vara, exempelvis:
- som tillägg till aktiv behandling
- jämfört med aktiv behandling
- jämfört med ingen aktiv behandling.
Kontrollarmen som måttstock är inte bara avgörande för att etablera effekter med en definierad statistisk säkerhet. Den är i de flesta fall nödvändig för att definiera säkerhetsprofilen för en behandling, både med avseende på vilka biverkningar som kan förväntas kvalitativt sett, så väl som gällande hur vanligt förekommande dessa är.
Externa data
Det finns ofta ett intresse av att jämföra baslinjedata och utfall i kontrollarmen med externa data. Sådana jämförelser syftar till att bestämma studiens externa validitet, och inte dess trovärdighet som mått på en effektstorlek. Påståenden att kontrollarmen i en studie överpresterade liknar således ett påstående som att säga att ”centimetern ibland är för lång”.