Receptförskrivning
De regler som styr receptförskrivning finns huvudsakligen i de så kallade receptföreskrifterna från Läkemedelsverket. Det finns även andra regelverk som förskrivare ska följa. Läkemedelsboken ger en kort beskrivning av reglerna med hänvisning och länkar till viktiga lagar och föreskrifter.
Det finns många lagar, förordningar och föreskrifter som tillsammans reglerar den svenska vården för människor. De regler som styr receptförskrivning finns huvudsakligen i Receptföreskrifterna.
Läkemedelslagen
En av de viktigaste överordnade författningarna för reglering av läkemedel och receptskrivning är Läkemedelslagen (SFS 2015:315). Den definierar exempelvis vad som är ett läkemedel samt hur godkännande av läkemedel går till.
Läkemedelsförordningen
En annan viktig författning är Läkemedelsförordningen (SFS 2015:458). Den ger bland annat Läkemedelsverket befogenhet att meddela föreskrifter om vad som ska gälla vid förordnande och utlämnande av läkemedel eller teknisk sprit, samt vad som avses med särskilda läkemedel.
Andra lagar och förordningar
Andra viktiga lagar och förordningar som direkt eller indirekt reglerar recept är:
EU-regler
Eftersom Sverige är med i den Europeiska unionen (EU) så tillkommer dessutom så kallade EU-förordningar, som direkt blir lag i varje medlemsstat.
Det tillkommer också EU-direktiv som måste införlivas i respektive medlemsstats lagstiftning. Det är exempelvis regelverk på EU-nivå som styr att recept som utfärdats i ett land inom det Europeiska Ekonomiska Samarbetsområdet (EES) ska kunna gälla som giltigt expedieringsunderlag i de andra medlemsstaterna.
Relaterad information
På Läkemedelsverkets webbplats hittar du de regelverk som beskrivs ovan.