Bakgrund
Den palliativa vården utgår från fyra hörnstenar, nämligen: symtomlindring, teamarbete, kommunikation/relation och stöd till närstående. Man strävar efter att fokusera på livet och att patienter och närstående ska må så bra som möjligt och leva fullt ut fram till döden.
Det är visat att ett palliativt förhållningssätt redan tidigt i sjukdomsförloppet, parallellt med sjukdomsinriktad behandling, förbättrar patientens livskvalitet, ökar närståendes trygghet och minskar risken för vårdinsatser som inte gagnar patienten
(1).
Lindring är en viktig del av all sjukvård och vid obotlig/livshotande sjukdom står symtomlindring och livskvalitet ännu mer i fokus. I ett inledande skede sker vården i form av palliativa insatser och senare i vissa komplexa fall med stöd av specialiserad palliativ vård.
En prognostisk bedömning är central för att kunna hitta de åtgärder som är optimala för den enskilda patienten. Tidigt i förloppet ”gör vi allt”, senare ”gör vi en del” och i livets slutskede så är det ”palliativ vård i livets slutskede” som gagnar patienten bäst. Att göra maximalt även i de senare faserna av en sjukdom kan göra mer skada än nytta och dessutom innebära att det finns risk att lindring av symtom och omvårdnadsinsatser missas.
När är det palliativ vård?
Överväg palliativa vårdinsatser när sjukdomen är obotlig och det finns ett livshot inom överskådlig tid. Palliativa vårdinsatser kan vara väsentliga betydligt tidigare i sjukdomsförloppet än enbart i livets slutskede. För att vården ska benämnas palliativ vård måste också patienten få del av de fyra hörnstenarna: symtomlindring, relation/kommunikation, närståendestöd och teamarbete.
Målgruppen för palliativ vård
Efter dialog mellan olika företrädare för palliativ vård i Sverige har man enats om att målgruppen för palliativ vård är: Personer med sjukdom som inom veckor, månader eller år innebär ett livshot, det vill säga att tillståndet kan sluta med döden.
Man kan anta att samtliga personer som inte avlider i en plötslig död (drygt 80 procent av alla dödsfall) har palliativa vårdbehov. Till största delen kan dessa vårdbehov tillgodoses i allmän palliativ vård, det vill säga ordinarie vård inom sjukhus, primärvård eller vård- och omsorgsboenden.
I 20–25 procent av alla dödsfall förekommer komplexa palliativa vårdbehov där stöd behövs från specialiserad palliativ kompetens, till exempel. palliativa konsultteam, avancerad sjukvård i hemmet (ASIH) eller palliativ slutenvård.