Palliativ vård
Målgruppen för palliativ vård är personer med livshotande sjukdomar där tillståndet kan leda till döden inom veckor, månader eller ibland år. Ett palliativt förhållningssätt innebär att möta och behandla dessa personer utifrån de dimensioner som definierar oss som människor; fysiskt, psykiskt, socialt och existentiellt. Målet med vården är att ge bästa möjliga livskvalitet den tid som är kvar.
Att identifiera patienter med palliativa vårdbehov är en viktig uppgift för alla medarbetare inom vården. Till hjälp i denna identifikationsprocess kan man använda förvåningsfrågan “Skulle du bli förvånad om patienten avled av sin sjukdom/sina sjukdomar inom 9–12 månader?”. Man kan även använda skattningsinstrumenten SPICT (Supportive and palliative care indicators tool) eller CFS (Clinical frailty scale).
Att redan i tidig palliativ fas ha ett palliativt förhållningssätt är ett bra sätt att göra vården mer trygg och ändamålsenlig för patienten och dennes närstående och kan även ge utrymme för patienten att kunna sätta upp mål för vad som är viktigt under livets sista tid.
Den palliativa vården ska sträva efter att ge patienten bästa möjliga förutsättningar för att kunna leva bra fram till döden. Då krävs kunskap, helhetssyn, proaktivitet, teamarbete, närståendestöd och att man i en empatisk dialog med patienten landar i en framåtblickande vårdplan/behandlingsstrategi som beaktar såväl medicinska och omvårdnadsmässiga aspekter som patientens egna preferenser.