Magsäckscancer
Magsäckscancer, även känd som ventrikelcancer, är ett stort globalt hälsoproblem, och representerar en av de främsta orsakerna till cancerrelaterade dödsfall över hela världen. Omkring 800 personer drabbas i Sverige varje år, de flesta är män.
Utvecklingen av magsäckscancer är en komplex och multifaktoriell process som påverkas av olika faktorer. Ihållande infektion med bakterien Helicobacter pylori (H. pyloripyroli) anses vara är en stor riskfaktor för magsäckscancer. Andra bidragande faktorer inkluderar en diet rik på saltad, rökt eller inlagd mat, såväl som konsumtionen av stora mängder rött och bearbetat kött. Dessutom kan rökning (men inte snus) och vissa genetiska faktorer öka sannolikheten för att utveckla magsäckscancer.
Sjukdomen har få symtom i tidiga stadier men tilltagande besvär vid mer avancerade tumörstadium. Vanliga symtom inkluderar:
- ihållande matsmältningsbesvär
- tidig mättnadskänsla
- obehag eller smärta i övre delen av buken
- oavsiktlig viktminskning
- aptitlöshet
- illamående.
Anemi och blod i avföringen kan vara symtom på magsäckscancer
(33).
Utredning
Diagnostik av magsäckscancer görs med biopsi via gastroskopi. Allvarlig misstanke om magsäckscancer grundar man på gastroskopiresultat och utreds som princip inom ramen för Standardiserat vårdförlopp (SVF). Remiss skickas vid start av SVF till högspecialiserad enhet
(34).