Diskbråck

Diskbråck uppstår till följd av degenerativa förändringar i disken. Majoriteten av patienterna med diskbråck kan man hantera på icke-kirurgisk väg med symtomlindrande behandling. Efter 8‍–‍12 veckor med kvarvarande bensmärta kan kirurgisk behandling övervägas.

Ett diskbråck uppstår genom att diskens centrala del, den så kallade kärnan, nucleus pulposus, som åtminstone hos yngre individer är gelatinös till sin konsistens, penetrerar genom diskens yttre del, anulus fibrosus. Av anatomiska och biomekaniska skäl sker penetrationen oftast i dorsal riktning. När så blir fallet är risken stor för att diskbråcket komprimerar en eller flera nervrötter i eller på väg ut ur spinalkanalen.

Prevalensen av diskbråck som orsak till akuta ryggbesvär uppskattas till mellan 1 och 3 % och är som högst hos individer mellan 30 och 50 år. Ett klassiskt insjuknande av diskbråck startar med akut insättande ryggsmärta, som efter en kortare eller längre period (från minuter till flera veckor) följs av en utstrålande smärta i ett eller båda benen. Diskbråck, liksom många andra orsaker till ryggbesvär, uppkommer oftast utan att man kan notera någon yttre orsak.

Utredning

Något slarvigt benämner man ofta utstrålande bensmärta vid diskbråckssjukdom, oavsett vilken nerv som påverkas, som ischias. Patienten upplever vanligen att ischiassmärtan är det dominerande besväret. De allra flesta symptomgivande diskbråck (95 %) i ländryggen förekommer i de två nedersta diskarna, det vill säga L4‍-‍L5 respektive L5‍–‍S1. Diskbråck ovan dessa nivåer förekommer oftare hos personer >55 år. Ischiassmärtans utbredning i benet avgörs av vilken eller vilka nervrötter diskbråcket påverkar.

Smärtan kan förekomma ensamt eller i kombination med alla eller delar av:

  • Känselstörning i ben/fot
  • Kraftstörning i ben/fot
  • Påverkan av achilles- eller patellarreflex
  • Ryggsmärta
  • I ovanliga fall påverkan av blås-/‌tarmfunktion (cauda eqina-påverkan).

Se Moment som bör ingå i en noggrann ryggundersökning – Faktaruta 3 för sedvanligt ryggstatus och neurologstatus. Om patienter uppger störning avseende vattenkastning eller tarmfunktion ska man alltid utföra per rectum-undersökning och eventuell resurin ska undersökas med bladderscan. I detta sammanhang är det viktigt att också noggrant undersöka eventuell sensibilitetsnedsättning runt anus/‌underliv samt insidan av låren (ridbyxanestesi). Positiva fynd vid dessa undersökningar är tecken på att cauda equina har påverkats. En specialist ska då utan fördröjning bedöma patienten (även nattetid) för ställningstagande till akut MR‍-‍undersökning och därefter eventuell akut operation.

I de fall besvären med bensmärta kvarstår med hög intensitet och utan någon egentlig förbättringstendens efter cirka 6 veckor är utredning med MR indicerad. Vid mycket svår smärta kan detta ibland vara indicerat tidigare (till exempel om patienten ej klarar sig i hemmet utan måste sjukhusvårdas).

Icke-kirurgisk behandling är, med få undantag, det adekvata behandlingssättet när en patient har akuta besvär som tyder på att de orsakas av ett diskbråck. I princip ger man även patienten med ett förmodat diskbråck samma råd som patienten med ospecifika besvär, nämligen ”att trots besvären försöka vara så normalt aktiv som möjligt”. Det finns dock inte någon högkvalitativ studie som utvärderat effekten av detta förhållningsråd vid diskbråckssjukdom. Patienter med diskbråck/‌diskbråcks­misstanke får information om att undvika aktiviteter som ger eller ökar ischiasbesvär.

Utstrålande smärta bör man tolka som att en eller ibland flera nervrötter utsätts för en kompression, vilket kan skada nervroten. Sådan kompression bör om möjligt undvikas. För patienter där arbete provocerar smärtan bör man överväga en kortare sjukskrivning.

Utstrålande bensmärta är ofta svår att dämpa med analgetika. Ofta fungerar det bäst med lägre doser av flera preparat riktade mot olika delar av smärtan. Fullständig smärtlindring kan många gånger vara svår att uppnå. Man bör i första hand välja paracetamol i doser upp till 3‍–‍4 g/dygn, vilket gärna kan kombineras med ett NSAID‍-‍preparat om patienten saknar kontraindikationer.

Erfarenhetsmässigt svarar många patienter väl på att man till grundbehandlingen adderar ett nervretningsdämpande preparat. Denna typ av preparat ger ibland biverkningar som patienten inte tolererar vid för höga doser eller för snabb upptrappning (var god se respektive produktinformation för detaljer om upptrappning för aktuella läkemedel). I uttalat svåra fall tvingas man kortvarigt komplettera denna basala smärtlindring med opioidpreparat. Vissa patienter med tydlig muskulär komponent svarar på muskelavslappnande preparat varför temporär behandling med till exempel klorzoxazon 1‍–‍2 tabletter (250 mg) vid behov kan utvärderas.

Prognos och förlopp

För de allra flesta med ett symptomgivande diskbråck i ländryggen är prognosen god, det vill säga symtomen i form av smärta i ben och rygg avklingar för att hos många helt försvinna. Tiden till förbättringen kan dock variera starkt från i bästa fall någon eller några veckor till månader och ibland år.

Ett positivt prognostiskt tecken brukar vara när patienten, ofta efter ett par veckor med uttalade problem, börjar uppleva en vanligen måttlig, inte sällan långsam, förbättring. Man räknar grovt skattat att cirka 90 % inte behöver kirurgisk behandling 3 månader efter symtomdebut. Eftersom sannolikheten för att symtomen ska avklinga är stor efter några veckor till några månader finns det sällan anledning att diskutera kirurgi under denna tidiga fas.

I de fall besvären med bensmärta kvarstår med hög intensitet och utan någon egentlig förbättringstendens efter cirka två månader är utredning med MR och ställningstagande till kirurgisk bedömning som regel indicerad.

En förutsättning för att överväga kirurgisk behandling är att diskbråckets läge överensstämmer med patientens symtom. Kirurgisk behandling avser att avlägsna diskbråcket från nervroten, som kan påverkas såväl mekaniskt som kemiskt av materialet från nucleus pulposus.

Cauda equina-syndrom är ett urakut tillstånd som ska handläggas därefter. Cauda equina-syndrom uppstår när ett stort diskbråck komprimerar alla nervrötter som utgör cauda equina (hästsvansen) centralt i spinalkanalen. Patienter med cauda equina-syndrom ska utan dröjsmål opereras akut. Typiskt för ett cauda equina-syndrom är ridbyxeanestesi, en bilateral känselstörning symmetriskt över skinkor, underliv och medialt i låren. Inte sällan ses ridbyxeanestesi i kombination med motorisk försvagning av rektalsfinktern i kombination med bilateral svår bensmärta. Nervpåverkan kan även orsaka blåspåverkan med ofrivilligt urinläckage eller blåspares som följd.

Även hos patienter utan tecken på cauda equina-syndrom kan man ibland överväga kirurgi relativt tidigt. Patienter med en successivt ökande neurologisk funktionsstörning ingår i den grupp där tidigare kirurgi bör övervägas liksom patienter som inte uppfattar sig klara av den svåra smärtan i benet/benen.

Indikation för planerad kirurgi

Det är viktigt att komma ihåg att hos patienter som opereras på grund av otillfredsställande livskvalitet och tydliga residualsymtom efter cirka två månader är indikationen för kirurgi kvarstående bensmärta. Prognosen för minskad ryggsmärta efter operation är mer osäker, men kan många gånger påverkas i positiv riktning. Nedsatt motorisk och sensorisk funktion förbättras ofta långsamt efter diskbråckskirurgi men kan också komma att kvarstå efter operation.

Recidiv

I de fall då patienten får återfall av diskbråck (uppkomst av nytt diskbråck i samma nivå) sker detta vanligtvis de första åren. Symtom, utredning och behandlingsprinciper är identiska med handhavandet av primära diskbråck. Hur ofta recidiv uppträder är oklart, i studier anges siffror mellan 1‍–‍25 %. Det finns inga tydliga tecken på att recidivrisken påverkas av behandlingsval (kirurgisk/‌icke‍-‍kirurgisk) vid förstagångsinsjuknandet.

Komplikationer

Komplikationer kan uppstå i relation till operation. Det är också viktigt att känna till att kvarstående nervpåverkan kan finnas både efter konservativ och operativ behandling.

Kvarstående nervpåverkan

Det är vanligt med kvarstående känselbortfall som uppkommit i samband med ett diskbråcksinsjuknande. Ibland förekommer även motorisk påverkan och även den kan vara bestående. Efter att bensmärtan försvunnit (på grund av naturalförlopp eller efter operation) kan långsam (månader- cirka två år) återhämtning av kraft och sensibilitet ske, men i vilken grad går ej att förutsäga. Det är viktigt att komma ihåg att en sådan långsam återhämtning inte är att betrakta som en komplikation till operation utan en effekt av själva diskbråcket.

Komplikationer relaterat till operation

Vid operation av diskbråck förekommer huvudsakligen tre ryggspecifika komplikationer. Vanligast förekommande är postoperativ sårinfektion, vilket man kan se hos någon-några procent av de opererade patienterna. Symtom på postoperativ infektion är:

  • tillkomst av feber
  • ökad ryggsmärta
  • sårproblematik.

Sådana symtom uppkommer vanligen i den tidiga postoperativa fasen.

Näst vanligast är peroperativ accidentell duraskada vilket resulterar i likvorläckage. Duraskadan åtgärdas peroperativt men kan gå i vissa fall gå omärkt förbi. Kvarvarande likvorläckage resulterar ofta i en positionell huvudvärk som uppstår i stående och försvinner vid liggande, inte sällan i en lokal svullnad i operationsområdet och ibland med läckage av klar vätska från såret.

Ovanligast av dessa komplikationer är nervrotsskada vilket resulterar i motorisk och/eller sensoriskt deficit inte sällan i kombination med tämligen svår smärta i nervens utbredningsområde. Vid misstanke på postoperativ komplikation bör man etablera kontakt med patientens kirurg eller opererande enhet. Precis som vid spinal stenos kan postoperativa hematom uppstå efter diskbråckskirurgi, handläggning och symtombild är identisk som vid postoperativt hematom vid spinal stenos.

Har du synpunkter på Läkemedelsbokens nya webbplats?

Har du synpunkter på Läkemedelsbokens nya webbplats?

Tack för dina synpunkter!

Fortsatt utveckling av webbplatsen kommer ske utifrån den återkoppling vi får.

Vi läser allt som skickas in. Men eftersom dina synpunkter är anonyma kommer vi inte att skicka något svar till dig.

Läkemedelsboken vänder sig framför allt till specialister i allmänmedicin, läkare under specialiserings- eller allmäntjänstgöring, studerande inom medicin och farmaci, men också till läkare som behöver råd vid medicinska problem utanför den egna specialiteten. Vi vill gärna att du som använder Läkemedelsboken skriver hur webbplatsen skulle kunna bli bättre, utifrån de behov som du har. Dina svar blir anonyma. Undvik därför att skriva namn, kontaktuppgifter eller något annat om dig själv eller någon annan.

Läkemedelsboken vänder sig framför allt till specialister i allmänmedicin, läkare under specialiserings- eller allmäntjänstgöring, studerande inom medicin och farmaci, men också till läkare som behöver råd vid medicinska problem utanför den egna specialiteten. Vi vill gärna att du som använder Läkemedelsboken skriver hur webbplatsen skulle kunna bli bättre, utifrån de behov som du har. Dina svar blir anonyma. Undvik därför att skriva namn, kontaktuppgifter eller något annat om dig själv eller någon annan.

Tänk på att det du skickar in till Läkemedelsverket blir en så kallad allmän handling. Om någon vill läsa våra allmänna handlingar så måste vi lämna ut dem. Undvik att skriva in känsliga personuppgifter.

Läs om hur Läkemedelsverket behandlar personuppgifter.

Tänk på att det du skickar in till Läkemedelsverket blir en så kallad allmän handling. Om någon vill läsa våra allmänna handlingar så måste vi lämna ut dem. Undvik att skriva in känsliga personuppgifter.

Läs om hur Läkemedelsverket behandlar personuppgifter.