Hepatit D
Hepatit D smittar framför allt via blod och kan endast infektera personer som har hepatit B eller samtidigt smittas med både hepatit B och D. Kronisk co-infektion med hepatit B och D kan orsaka en allvarlig form av kronisk hepatit. Hepatit D är relativt ovanligt i Sverige men alla personer med hepatit B ska även testas för hepatit D.
Hepatit D (deltahepatit) smittar via kroppsvätskor, framför allt blod
(17). Hepatit D-viruset behöver HBsAg i sitt hölje och kan därmed endast infektera individer som samtidigt är infekterade med hepatit B. Två olika smittsituationer föreligger:
- Individen smittas med båda virustyperna samtidigt och kan då utveckla akut hepatit med tvåpuckligt förlopp.
- Individen smittas med hepatit D-virus men har sedan tidigare en kronisk hepatit B virusinfektion. Detta medför stor risk för kronisk hepatit B och D.
Akut hepatit D ses sällan i Sverige men omkring 50 personer med nyupptäckt kronisk hepatit D rapporteras årligen, huvudsakligen bland utrikesfödda som sannolikt smittats i högendemiskt land innan de flyttat till Sverige
(18).
Kronisk hepatit B och D co-infektion ger en svår kronisk hepatit med snabbare utveckling av levercirros och högre risk för HCC än enbart kronisk hepatit B. Det är därför viktigt att alla med kronisk hepatit B även testas för hepatit D-virus. Man tar då blodprov för antikroppar mot HDV och om positivt så analyseras HDV-RNA för att se om det är en pågående infektion.
Behandling
Det finns ingen riktigt effektiv behandling mot kronisk hepatit D. Under många år har injektioner med interferon under en behandlingsperiod på 48 veckor varit den enda möjligheten till behandling, men effekten är begränsad. Forskning pågår för att ta fram nya läkemedel. Under 2020 godkändes bulevirtid vilket blev tillgängligt i Sverige 2023.
Bulevirtid ges som daglig injektion och läkemedlet kan sänka virusmängd och inflammation. Effekten är dock måttlig och studier för att förbättra behandlingen pågår fortfarande. Enbart patienter med progredierande leverskada med risk för allvarlig leversjukdom ska i nuläget använda läkemedlet och det ska förskrivas av eller i samråd med hepatit D-specialist.
Se behandlingsrekommendation för hepatit B.