Kronisk hjärtsvikt

Den rekommenderade behandlingen av patienter med kronisk hjärtsvikt är icke-farmakologisk, farmakologisk och interventionell och skiljer sig åt baserat på graden av ejektionsfraktionsnedsättning.

Hjärtsvikt med nedsatt ejektions­fraktion (HFrEF)

Huvudmålen för behandling av patienter med hjärtsvikt med nedsatt EF är att förbättra funktionsförmågan och livskvaliteten, att förebygga återkommande sjukhusvistelser på grund av försämrad hjärtsvikt och att minska dödlighet.

Icke-farmakologisk behandling

Adekvat egenvård är avgörande för patienter med hjärtsvikt och leder till bättre livskvalitet, lägre frekvens av återinläggningar och minskad dödlighet 

(24)

. Patientutbildning är grundläggande för förbättrad kunskap om tillståndet och för utvecklingen av egenvårdsfärdigheter. En av de viktigaste aspekterna är att upplysa patienterna om vikten av regelbunden fysisk aktivitet. Motion förbättrar arbetsförmågan och livskvaliteten samt minskar antalet sjukhusinläggningar för alla orsaker 

(25) (26)

.

Fokus bör också ligga på att hjälpa patienten att förstå prognosen och de olika faserna i hjärtsviktsförloppet samt att vara delaktig i behandlingsbesluten (se Icke-farmakologiska åtgärder – Faktaruta 5).

Motion

  • Motion har positiva effekter såväl på överlevnad som livskvalitet och den fysiska prestationsförmågan. Ansträngningen bör vara lätt till måttlig och anpassad till den enskilde patienten. Behandlingen via Fysisk Aktivitet på Recept (FAR) bör erbjudas.

Kontrollerat vätskeintag

  • Max 1,5‍–‍2 L över dygnet rekommenderas för patienter med svår hjärtsvikt/‌hyponatremi; samtidigt bör vätskeförluster (extremt varmt klimat, kräkningar etcetera) ersättas adekvat.

Rökstopp

  • Rökstopp, inklusive e‍-‍cigaretter och total drogavhållsamhet.

Avstå från alkohol

  • Vid alkoholorsakad hjärtsvikt (kardiomyopati) bör patienten helt avstå från alkohol; i övrigt följs sedvanliga riktlinjer för att undvika organskadande alkoholmängd.

Begränsning av saltintaget

  • Begränsning av saltintaget till max 5 g/dag, förebyggande av undernäring, hälsosamma kostvanor och bibehållande av en hälsosam kroppsvikt.

Behandling av associerade depressiva besvär 

  • Exempelvis med psykologhjälp.

Behandling av sömnstörningar

  • Vid ortopné kan upprätt sovställning och hjärtsäng underlätta andningen. Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) kan minska besvären vid centrala eller obstruktiva apnéattacker.

Influensavaccination

  • Influensavaccination rekommenderas årligen och pneumokock- samt covid‍-‍19-vaccination enligt gällande vårdprogram.

Information om vägning

  • Informera patienten om att väga sig regelbundet och ge akt på viktuppgång samt tecken på vätskeretention och informera om hur detta ska behandlas adekvat.

Information om sexuell aktivitet och hjärtsvikt

  • Information som hjälper patienten att känna igen möjliga problem med sexuell aktivitet och sambandet mellan dessa och hjärtsvikt eller dess behandling.

Information om att vara observant

  • Patienterna bör kunna vara observanta och känna igen förändringar av symtom samt kontakta hälso- och sjukvårdspersonal i god tid vid tecken på försämring (till exempel ökande dyspné, ödem eller viktökning >2 kg under 3 dagar).

Telemonitorering

Telemonitorering gör det möjligt för patienter att via telemedicinsk teknik mäta vitalparametrar i hemmet samt överföra data till en hjärtsviktmottagning. Patienterna kan på distans tillhandahålla digital hälsoinformation för att optimera sin egenvård.

Information om symtom, vikt, hjärtfrekvens, hjärtrytm och blodtryck kan samlas in, lagras i en elektronisk patientjournal och användas för att vägleda patienter att själv justera behandlingen eller ta kontakt med sjukvårdspersonal för hjälp och råd.

Hemmonitorering kan bidra till att underlätta snabb tillgång till vård vid behov, minska patienternas resekostnader, minimera antalet besök i sjukvården och minska hjärt- och kärlrelaterad död 

(27)

.

Farmakologisk och interventionell behandling

Behandling ska startas direkt efter att diagnosen har bekräftats med ekokardiografi, oavsett patientens NYHA‍-‍klass. De senaste riktlinjerna från European Society of Cardiology (ESC) rekommenderar fyra läkemedelsgrupper som förstahandsbehandling (Översikt över handläggning av hjärtsvikt med reducerad ejektionsfraktion – Figur 2):

  • ACE-hämmare/‌angiotensinreceptorblockerare/‌angiotensinreceptorblockerare-neprilysininhiberare
  • betablockerare
  • mineralkortikoidreceptor-antagonister
  • natrium-glukossamtransportör‍-‍2-hämmare.
Översikt över handläggning av hjärtsvikt med reducerad ejektionsfraktion enligt Europeiska Kardiologföreningens riktlinjer (2021). För beskrivning av figuren se nedan.

Översikt över handläggning av hjärtsvikt med reducerad ejektionsfraktion enligt Europeiska Kardiologföreningens riktlinjer (2021).

Förkortningar:

  • ACEh = ACE-hämmare
  • ARB = Angiotensinreceptor-blockerare
  • ARNI = Angiotensinreceptor-neprilysininhiberare
  • MRA = Mineralkortikoidreceptor-antagonister
  • SGLT2h = Natrium-glukossamtransportör-2-hämmare
  • SR = sinusrytm
  • CRT = Cardiac resynchronisation therapy, LBBB=vänstergrenblock
  • ICD = implantable cardioverter defibrillator

Behandling av hjärtsvikt med nedsatt EF.

Läkemedelsbehandling med:

  • betablockerare 
  • ACEh/ARB/ARNI
  • MRA
  • SGLT2h
  • diuretika

Andra åtgärder för utvalda patienter:

  • Om EF är mindre eller lika med 35 % – rekommenderas implantation av CRT vid LBBB-konfiguration på EKG; ICD-implantation bör övervägas.
  • Om hjärtfrekvens är högre än 75/min – ge Ivabradin (om patienten har sinurytm).
  • Om järnbrist föreligger – ge intravenöst järn.
  • Om förmaksflimmer föreligger – ge antikoagulation samt digoxin.

Därefter ge avancerad hjärtsviktsbehandling, om behov föreligger. 

Generella behandlings­rekommendationer

I första hand rekommenderas användning av ACEh eller ARB (vid ACEh‍-‍intolerans) medan ARNI rekommenderas i stället för ACEh hos patienter som har kvarstående symtom efter behandling med ACEh/ARB, betablockerare och MRA. ARNI kan dock övervägas som förstahandsterapi hos stabila patienter utan hypotoni (systoliskt blodtryck >100 mmHg) 

(28) (29)

.

Triaden av ACEh, betablockerare och MRA utgör grunden för farmakoterapi, så kallad ”hörnstensterapi” såvida inte läkemedlen är kontraindicerade eller inte tolereras 

(30) (31) (32)

. SGLT2‍-‍hämmarna dapagliflozin och empagliflozin som tillägg till behandling med ACEh/‌ARB/‌ARNI/‌betablockerare/‌MRA minskar ytterligare risken för kardiovaskulär död och förvärrad hjärtsvikt hos patienter med hjärtsvikt med nedsatt EF och rekommenderas till alla patienter med denna diagnos, oavsett om de har diabetes eller inte 

(33) (34)

.

Vid kliniska fynd som är förenliga med övervätskning ges diuretika per os eller intravenöst, beroende på patientens status. Diuretikadosen bör hållas så låg som möjligt och gärna vara tillfällig.

Specifika behandlings­rekommendationer

Specifika rekommendationer kring turordning av de fyra läkemedelsgrupperna anges inte i de europeiska riktlinjerna. En nationell arbetsgrupp (Nätverk för Sveriges Läkemedelskommittéer) har dock tagit fram en vägledning för svenska förhållanden, se länk nedan 

(35)

Effekten av insatt behandling, liksom eventuella biverkningar, utvärderas med jämna mellanrum. Patienten bör redan tidigt i förloppet etablera kontakt med en sjuksköterska med god kännedom om hjärtsviktsmedicinering inom primärvården eller på en specialiserad hjärtsviktsmottagning, för efterföljande kontroll av blodprover (elektrolytstatus, NTproBNP) och kliniskt status (blodtryck, puls). I regel rekommenderas att insatt hjärtsviktsbehandling vid nedsatt vänsterkammarfunktion fortsätter även om EF har normaliserats.

För en översikt över olika läkemedel som kan vara aktuella vid behandling av hjärtsvikt, se avsnitt Start- och måldoser för sjukdomsmodifierande läkemedel vid kronisk hjärtsvikt. Nedan finns en närmare presentation av de olika läkemedel som används vid hjärtsvikt.

I denna grupp ingår ACEh/‌ARB/‌ARNI och MRA. De motverkar den neuroendokrina aktiveringen av RAAS och åstadkommer i olika grad arteriell kärldilatation, ökad urinutsöndring samt långsiktigt avlastande effekter på hjärtat. De kan ges i olika kombinationer med kompletterande effekter men ACEh bör inte kombineras med ARB.

Patienter som har behandlats med ACEh/ARB eller MRA måste monitoreras avseende njurfunktion (S‍-‍kreatinin) och elektrolyter (P/S‍-‍natrium, P/S‍-‍kalium). De monitoreras extra noggrant vid insättning, vid dosökning samt vid kombinationsanvändning av läkemedlen. Vidare ska blodtrycket kontrolleras och vid yrsel rekommenderas ortostatiskt prov med kontroll av blodtryck och puls. Ofta ger inte det låga blodtrycket några symtom men skulle det finnas sådana måste man ta hänsyn till detta genom att öka dosen långsammare, framför allt initialt. Med förbättrad hjärtfunktion ”återhämtar sig” ofta blodtrycket. Man måste vara mycket försiktig med att använda ACEh eller ARB hos patienter med aortastenos och/eller outredda blåsljud.

ACE-hämmare

ACEh, den första läkemedelsklassen som visade minskad dödlighet och sjuklighet, utgör en av basbehandlingarna vid hjärtsvikt med nedsatt EF 

(36) (37) (38)

. ACEh har en mycket väl dokumenterad effekt och patientsäkerhet och ger ökat välbefinnande, ökad arbetsförmåga, minskat behov av sjukhusvård för patienter med symtomgivande svikt (NYHA II‍–‍IV) samt förlängd överlevnad. Detta gäller även för patienter som är symtomfria (NYHA I) men har nedsatt hjärtfunktion.

De substanser som visat effekt i randomiserade studier bör användas (se avsnitt avsnitt Start- och måldoser för sjukdomsmodifierande läkemedel vid kronisk hjärtsvikt). Behandlingen inleds med en låg dos som sedan titreras till måldos/‌högsta tolerabla dos. Dosökningen kan ske snabbare på sjukhus under kontroll och långsammare polikliniskt. Vid bestående rethosta rekommenderas byte till ARB.

Angiotensinreceptorblockerare (ARB)

ARB verkar längre ner i RAAS‍-‍systemet än ACEh genom att blockera av kroppens starkaste vasokonstriktor, angiotensin II. Biverkningsprofilen är något gynnsammare med lägre förekomst av hosta och det är sällsynt med angioneurotiskt ödem.

Tre läkemedel har visat minskad kardiovaskulär mortalitet och antal sjukhusinläggningar vid behandling av hjärtsvikt med nedsatt EF: kandesartan, valsartan och losartan 

(39) (40) (41)

 men ingen ARB har dock minskat totalmortaliteten i någon av studierna.

ARB:s roll i behandlingen av systolisk hjärtsvikt har förändrats under de senaste åren och de rekommenderas numera för patienter som inte kan tolerera ACEh eller ARNI på grund av allvarliga biverkningar. Titrering mot måldoser är angelägen, liksom för ACEh, och startdosen ska vara låg.

Angiotensinreceptor­blockerare-neprilysininhiberare (ARNI)

ARNI är en kombination av en neprilysininhiberare (sakubitril) och valsartan. Hämning av neprilysin ökar nivåerna av NTproBNP och motverkar den neurohormonella överaktivering som bidrar till vasokonstriktion, natriumretention och maladaptiv remodellering vid hjärtsvikt. ARNI är överlägset enalapril när det gäller att minska sjukhusinläggningar för försämring av hjärtsvikt, liksom kardiovaskulär och total mortalitet hos patienter med hjärtsvikt med LVEF ≤40 

(28) (32)

.

Ytterligare fördelar med ARNI är förbättring av symtom och livskvalitet 

(32)

, en minskning av incidensen av insulinkrävande diabetes 

(42)

 och reducerad frekvens av hyperkalemi 

(43)

 samt försämring av eGFR (estimerad glomerulär filtrationshastighet) 

(44)

. Symtomgivande hypotoni förekommer oftare hos patienter som behandlas med ARNI jämfört med enalapril men trots det finns det kliniska fördelar med ARNI. Därför rekommenderas att ACEh eller ARB ersätts med ARNI hos patienter som förblir symtomatiska trots optimal behandling i övrigt. Vid behandlingsstart bör eGFR vara ≥30 mL/min/1,73 m2. Angioödem förekommer som biverkan vid behandling med ARNI och risken är större vid samtidig behandling med ACEh. En karensperiod på minst 36 timmar efter utsättning av ACEh krävs för att minimera risken för angioödem.

Innan start av behandling med ACEh/ARB/ARNI är det viktigt att utesluta bilaterala njurartärstenoser, tidigare angioneurotiskt (Quincke-) ödem och graviditet, vilka utgör absoluta kontraindikationer för behandlingen. Det är också viktigt att upplysa patienterna om dosreduktion eller uppehåll i behandlingen vid feber, värmebölja eller diarré/‌kräkningar.

Behandling med ACEh/ARB/ARNI kan leda till försämrad njurfunktion. Generellt kan en ökning av kreatinin upp till 30‍–‍50 % från initialvärdet eller upp till 250 mikromol/L accepteras. Vid värden som överskrider dessa gränser eller om P‍-‍kalium överskrider 5,3 mmol/L bör doshalvering eller utsättning övervägas.

Mineralkortikoidreceptor-antagonister (MRA)

Mineralkortikoidreceptor-antagonister verkar genom kompetitiv hämning av aldosteron och är därmed svagt vätskedrivande men har även andra effekter som motverkar RAAS‍-‍aktivering. MRA blockerar också, med olika grad av affinitet, andra steroidhormoner (till exempel kortikosteroid och androgen). Spironolakton har rapportertas orsaka gynekomasti som biverkning hos 10 % av patienterna. Eplerenon ger en mer specifik aldosteronblockad, vilket minskar risken för gynekomasti.

Spironolakton och eplerenon är undersökta i kontrollerade studier i kombination med ACEh och annan standardterapi vid hjärtsvikt. Spironolakton har studerats hos patienter med svårare hjärtsvikt (NYHA III‍–‍IV) 

(45)

, medan eplerenon studerats efter hjärtinfarkt med svikt eller diabetes samt vid lindrigare hjärtsvikt (NYHA II) 

(46)

. Effekterna är samstämmiga med ökad överlevnad och minskad sjukhusvård för hjärtsvikt. Försiktighet bör iakttas när MRA används hos patienter med nedsatt njurfunktion eller hyperkalemi. Behandling med spironolakton liksom eplerenon är kontraindicerad hos patienter med eGFR <30 mL/min/1,73 m2 och eplerenon sätts inte in om serumkalium (S‍-‍kalium) >5 mmol/L. Om S‍-‍kalium stiger/‌eGFR sjunker under behandlingen bör dosen MRA halveras. Vid plasmakalium (P‍-‍kalium) >5,8 mmol/L eller kreatinin >310 mikromol/L skall MRA sättas ut.

Betablockad vid kronisk systolisk hjärtsvikt är mycket väl dokumenterad och innebär en reduktion av både sjuk- och dödlighet 

(47) (48) (49)

. Flera stora välgjorda kontrollerade studier har visat att behandling med betablockerare ska ges som grundbehandling till alla patienter med kronisk systolisk hjärtsvikt, oavsett NYHA‍-‍klass 

(1)

. Det är viktigt att uppmärksamma dessa långsiktiga effekter eftersom man idag fortfarande har en underbehandling med betablockerare speciellt genom att måldoserna inte uppnås.

Effekten av betablockerare reducerar den ökade neurohormonella och sympatiska aktivitet som föreligger vid kronisk hjärtsvikt samt minskar hjärtfrekvensen. Betablockerarna har även antiischemiska effekter och reducerar troligen risken för plötslig hjärtdöd.

När patienten har akut svikt med övervätskning bör man vara försiktig vid uppstart. Patienter med hypoperfusion bör inte behandlas med betablockerare förrän de blivit stabila cirkulatoriskt.

De vanligaste kontraindikationerna är astma bronkiale och AV‍-‍block II‍–‍III. Däremot går det i många fall bra att behandla KOL‍-‍patienter, i synnerhet med selektiva beta‍-‍1-receptorblockerare. De vanligaste biverkningarna, som ofta är övergående, är ortostatism, fysisk trötthet, kalla händer och fötter, yrsel, huvudvärk, mardrömmar och mag-tarmbesvär.

Av de betablockerare som är registrerade i Sverige för hjärtsvikt har behandlingseffekt visats för bisoprolol, karvedilol och metoprololsuccinat (se avsnitt Start- och måldoser för sjukdomsmodifierande läkemedel vid kronisk hjärtsvikt).

Att tänka på vid behandling med betablockerare

Det råder konsensus om att betablockerare och ACEh kan sättas in tillsammans så snart man har fastställt diagnosen hjärtsvikt med nedsatt ejektionsfraktion. Det finns inga bevis för att betablockerare bör sättas in före ACEh och vice versa 

(50)

.

Behandlingen kan initialt vara svår att tolerera, i synnerhet om patienten har ett lågt blodtryck och/eller puls, och det är därför viktigt att inleda med låga doser och tydligt informera patienterna om de långsiktigt positiva effekterna samt stötta dem att fortsätta medicineringen och upptitreringen av densamma.

Man ska alltid sträva efter att nå måldosen eftersom det är då man visat de största positiva effekterna (se doseringsschema i avsnitt Start- och måldoser för sjukdomsmodifierande läkemedel vid kronisk hjärtsvikt). Tvingas man sätta ut behandlingen bör detta ske långsamt på grund av risken för reboundeffekter. Doserna ökas med 1‍–‍4 veckors mellanrum under kontroll av hjärtfrekvens och blodtryck. Om patienten är under noggrann kontroll kan man öka dosen oftare. Avvikelser från titreringsschemat styrs utifrån symtomgivande biverkningar, till exempel hypotension och bradykardi.

I storskaliga, randomiserade, placebokontrollerade studier var risken för sjukhusvård 30‍–‍35 % lägre bland patienter med systolisk hjärtsvikt med EF ≤40 % i funktionsklass NYHA II‍-‍IV som fick SGLT2‍-‍h än bland dem som fick placebo 

(33) (34)

. Denna fördel var högst hos patienter med EF ≤30 

(51)

. Dessutom var risken för att utveckla njursjukdom (inklusive död i njursjukdom eller behov av dialys eller njurtransplantation) 35‍–‍50 % lägre hos patienter som fick SGLT2‍-‍h än hos dem som fick placebo 

(52)

.

Dapagliflozin och empagliflozin minskade risken för kardiovaskulär död och sjukhusinläggningar med cirka 25 % och förbättrade också funktionsförmågan och livskvaliteten 

(53)

. Deras kardiorenala fördelar kan inte förklaras med att SGLT2‍-‍h sänker blodsockret eftersom man inte har sett liknande effekter med andra antidiabetika som har större antihyperglykemisk verkan 

(54)

. Det har föreslagits att SGLT2‍-‍hämmarna omprogrammerar cellerna så att de går in i ett vilo- och skyddstillstånd istället för ett försvarstillstånd (som medför ökad inflammation med skadliga effekter) 

(55)

.

Dapagliflozin eller empagliflozin rekommenderas som tillägg till optimerad terapi med en ACEh/ARNI, en betablockerare och en MRA för patienter med hjärtsvikt och nedsatt EF oberoende av diabetesstatus. Deras diuretiska/natriuretiska egenskaper minskar vätskeretentionen och kan möjliggöra en sänkning av loopdiuretika dosen 

(56)

. Den blodsockersänkande effekten avtar med minskande njurfunktion och är lägre vid eGFR <45 mL/min/1,73 m2. Kardiovaskulär- och njurskyddande effekt finns dock även vid lägre eGFR och SGLT2‍-‍h kan insättas ned till eGFR 20 mL/min/1,73 m2.

Vanliga biverkningar vid behandling med SGLT2‍-‍h

Behandling med SGLT2‍-‍hämmare kan öka risken för återkommande genitala svampinfektioner, urinvägsinfektioner och nekrotiserande fasciit i perineum. Noggrann underlivshygien bör rekommenderas. SGLT2‍-‍h ska inte användas hos patienter som har diabetes typ I. Risk för ketoacidos finns även vid normala blodsockervärden, och därför bör patienterna observeras och informeras noggrant vid behandlingsstart. En minskning av eGFR efter initiering av behandlingen är förväntad och reversibel och bör inte leda till att läkemedlet sätts ut i förtid. SGLT2‍-‍h bör sättas ut vid vätskebrist/akut sjukdom.

Andra läkemedel som rekommenderas eller bör övervägas hos utvalda patienter med hjärtsvikt med nedsatt ejektionsfraktion.

Diuretika har funnits med i behandlingen av kronisk hjärtsvikt sedan många år och dess effekt är i huvudsak symtomlindrande. Effekten sänker fyllnadstrycket och minskar vätskeöverskottet, vilket leder till att ödem minskar och andra sviktsymtom förbättras.

Diuretika vid hjärtsvikt har inte undersökts i stora randomiserade studier och indikationen är därför begränsad till rent symtomatisk behandling. I en metaanalys visades att loop- och tiaziddiuretika verkar minska risken för död och försämrad hjärtsvikt samt förbättra arbetskapaciteten hos patienter med hjärtsvikt med nedsatt EF jämfört med placebo 

(57)

.

Att tänka på vid behandling med diuretika

Den typ av diuretika som används mest inom primärvården och annan öppenvård är loopdiuretika (till exempel furosemid) som har snabb effekt och kort halveringstid. Effekten kan förväntas redan inom en timme. Behandlingen är oftast peroral men vid svårare hjärtsvikt kan läkemedlet behöva tillföras intravenöst. Furosemid behöver ofta dosökas vid försämrad njurfunktion. Mer sällan används tiaziddiuretika men man bör undvika att kombinera de två sorterna på grund av ökad risk för elektrolytstörningar. Tiazider har sämre effekt vid nedsatt njurfunktion och ska inte användas vid eGFR <15 mL/min/1,73 m2. Vid diuretikaresistens kan man överväga att skifta till något annat loopdiuretikum som torasemid eller bumetanid.

Man bör eftersträva den lägsta möjliga dosen diuretika. Man kan med fördel lära patienten att själv styra sin diuretikabehandling med intermittent dosering efter symtom som viktuppgång, andfåddhet, ödem eller diarré.

Vanliga biverkningar vid behandling med diuretika

Diuretika kan ge upphov till hypokalemi och hypomagnesemi vilket ofta korrigeras av samtidig RAAS‍-‍blockad. Ibland ses även lågt natrium men dessa patienter är ofta sjukare och mer svårbehandlade. Det är viktigt att kontrollera elektrolytbalansen/‌njurfunktionen vid behandling med diuretika. P‍-‍Kalium 4,0‍–‍4,6 mmol/L bör eftersträvas. Överbehandling med diuretika kan leda till en ökad RAAS‍-‍aktivering via neuroendokrina mekanismer och detta kan få oönskade konsekvenser för vänsterkammarfunktionen. Det är viktigt att patienten har en god grundbehandling med RAAS‍-‍blockad och betablockerare och att diuretikadosen minskas eller utsätts för att möjliggöra upptitreringen av sviktläkemedlen.

Det har visat sig vara prognostiskt viktigt att sänka hjärtfrekvensen vid hjärtsvikt. Ivabradin, som är en sinusnodhämmare, sänker hjärtfrekvensen genom att hämma If‍-‍kanalen i sinusknutan och är därför endast effektivt hos patienter i sinusrytm. I en stor studie minskade ivabradin behovet av sjukhusvård med 25 % hos patienter med optimalt behandlad systolisk hjärtsvikt och en hjärtfrekvens ≥70 slag/minut 

(58) (59)

. Vidare visade en retrospektiv subgruppsanalys förbättrad överlevnad hos patienter med en vilohjärtfrekvens ≥75 slag/minut 

(60)

. Behandlingen med sinusnodhämmare rekommenderas som tillägg för patienter med symtomgivande hjärtsvikt med EF <35 % i sinusrytm och hjärtfrekvens >70‍–‍75 slag/minut trots sedvanlig optimal behandling, inklusive rekommenderad/‌tolerabel dos av betablockerare.

Hydralazin och långverkande nitrater kan övervägas om inte RAAS‍-‍blockaden ger en tillfredställande vasodilatation, till exempel vid njursvikt. Det finns dock inga tydliga bevis för att denna behandling bör användas hos alla patienter med HFrEF. En kombination av hydralazin och långverkande nitrater kan övervägas hos symtomatiska patienter med systolisk svikt som inte tål något av ACE‍-‍I, ARNI eller ARB 

(61)

.

Digoxin har en svagt positiv inotrop effekt och minskar hjärtfrekvensen. Det finns ingen studie som visat någon positiv effekt på mortalitet, däremot ses minskad sjukhusinläggning på grund av försämrad hjärtsvikt 

(62)

. Digoxin är främst indicerad för frekvensreglering vid förmaksflimmer men man rekommenderar här i första hand betablockerare då digoxin inte har någon effekt vid fysiskt arbete. Kombinationen av betablockerare och digoxin är dock effektivare vid frekvensreglering än enbart betablockerare. Digoxin kan också användas som tilläggsbehandling till patienter med sinusrytm, symtomatisk hjärtsvikt och EF <40 %, och då framför allt för symtomlindring.

Att tänka på vid behandling med digoxin

Digoxin har ett smalt terapeutiskt fönster och vid höga serumnivåer kan potentiellt livshotande arytmier inträffa. Risken för arytmier är särskilt hög vid samtidig hypokalemi. Risken för överdosering ökar vid nedsatt njurfunktion och reducerad dos rekommenderas till denna patientgrupp. Njurfunktion och P/S‍-‍kalium måste därför kontrolleras före insättning av digoxin och monitoreras under behandling.

Försiktighet rekommenderas också vid behandling av äldre, sköra patienter, av kvinnor, vid hypothyreos och vid hypercalcemi.

S-digoxin skall monitoreras och ska ligga inom intervallet 0,6‍–‍1,1 nmol/L 

(63) (64)

. Observera att digoxin ackumuleras vid nedsatt njurfunktion. Det är rekommenderat att upprepa kontrollen av S‍-‍digoxin efter några dagars behandling.

Vericiguat är ett läkemedel som stimulerar guanylatcyklas och har därmed en kärlvidgande effekt. Effekten har visat minskad incidens av kardiovaskulär död och sjukhusinläggningar för hjärtsvikt hos patienter med EF <45 % i NYHA‍-‍klass II‍–‍IV och nyligen dekompenserad hjärtsvikt (andelen patienter som blev inlagda på sjukhuset eller drabbades av kardiovaskulär död var 35,5 % i vericiguat-gruppen jämfört med 38,5 % i placebo-gruppen) 

(65)

. Läkemedlet har modest effekt och klinisk erfarenhet saknas ännu i Sverige.

Mellan 40 och 50 % av hjärtsviktspatienter har förmaksflimmer och de uppfyller som regel CHA2DS2‍-‍VASc-kriterierna för profylaktisk behandling med antikoagulantia så som warfarin (Waran) eller direkta orala antikoagulantia, DOAK (Eliquis, Pradaxa, Xarelto, Lixiana). För patienter med hjärtsvikt och sinusrytm finns det idag ingen dokumentation för insättande av antikoagulantia-behandling. DOAK är kontraindicerade vid mekanisk hjärtklaff och vid signifikant mitralisstenos.

Järnbrist och/eller anemi är vanligt hos patienter med hjärtsvikt och är förknippat med sämre funktionskapacitet, dysfunktion i skelettmuskulaturen, ökad skörhet, återkommande sjukhusvistelser samt högre kardiovaskulär och total dödlighet. Regelbunden screening för anemi/järnbrist rekommenderas. Järnbehandling av symtomatiska patienter med hjärtsvikt och järnbrist förbättrar funktionskapaciteten och livskvaliteten samt minskar risken för sjukhusvistelser för förvärrad hjärtsvikt 

(66)

.

Järnbrist och behandlingsindikation föreligger vid:

  • S-ferritin <100 ng/mL eller
  • S-ferritin 100‍–‍299 ng/mL och P‍‑‍transferrinmättnad <0,2 (20 %).

Patienter med symtomatisk hjärtsvikt och nedsatt EF (<50 %) som uppfyller ovannämnda järnbristkriterier och har ett Hb‍-‍värde under 150 g/L bör erbjudas intravenös järnsubstitution med järnkarboxymaltos (Ferinject eller Xabogard) eller järn(III)isomaltosid (Monofer). Effekt av peroral järnsubstitution är inte studerat.

Den initiala dosen är 500‍–‍2 000 mg fördelat på ett till två  tillfällen, baserat på beräknat järnbehov. Kontroll av järnstatus och Hb rekommenderas sedan efter 3 månader och fortsatt monitorering var 6‍–‍12:e månad.

Evidensbaserade start- och måldoser för sjukdomsmodifierande läkemedel vid kronisk hjärtsvikt. Data är hämtade från ESC:s nya riktlinjer 2021 och angivna doser kan i vissa fall avvika från de i läkemedlets produktresuméer/‌Fass‍-‍texter.

ACE-hämmare
  • Kaptoprila
    • Startdos: 6,25 mg x 3
    • Måldos: 50 mg x 2‍–‍3

  • Enalapril
    • Stardos: 2,5 mg x 2
    • Måldos: 10‍–‍20 mg x 2

  • Lisinoprilb
    • Startdos: 2,5‍–‍5,0 mg x 1
    • Måldos: 20‍–‍35 mg x 1

  • Ramipril
    • Startdos: 1,25 mg x 1
    • Måldos: 5 mg x 2
ARB
  • Kandesartan
    • Startdos: 4‍–‍8 mg x 1
    • Måldos: 32 mg x 1

  • Valsartan
    • Startdos: 40 mg x 2
    • Måldos: 160 mg x 2

  • Losartan
    • Startdos: 12,5 mg x 1
    • Måldos: 150 mg x 1
ARNI
  • Sacubitril/valsartanc
    • Startdos: 24/26‍-‍49/51 mg x 2
    • Måldos: 97/103 mg x 2
MRA
  • Eplerenon
    • Startdos: 25 mg x 1
    • Måldos: 50 mg x 1

  • Spironolaktond
    • Startdos: 12,5‍–‍25 mg x 1
    • Måldos: 25‍–‍50 mg x 1
  • Bisoprolol
    • Startdos: 1,25 mg x 1
    • Måldos: 10 mg x 1

  • Karvedilole
    • Startdos: 3,125 mg x 2
    • Måldos: 25‍–‍50 mg x 2

  • Metoprololsuccinat (depåberedning)
    • Startdos: 12,5‍–‍25 mg x 1
    • Måldos: 200 mg x 1

  • Nebivololf
    • Startdos: 1,25 mg x 1
    • Måldos: 10 mg x 1
  • Dapagliflozin
    • Startdos: 10 mg x 1
    • Måldos: 10 mg x 1

  • Empagliflozin
    • Startdos: 10 mg x 1
    • Måldos: 10 mg x 1
  • Ivabradin
    • Startdos: 5 mg x 2
    • Måldos: 7,5 mg x 2

  • Digoxin
    • Startdos: 62,5 mikrogram x 1
    • Måldos: 250 mikrogram x 1

  • Vericiguat
    • Startdos: 2,5 mg x 1
    • Måldos: 10 mg x 1

  • Hydralazin (alternativt nitrat)
    • Startdos: 25 mg x 3
    • Måldos: 75 mg x 3

  • a. Indikerar en ACEh där måldosen är erhållen från studier vid hjärtsvikt efter hjärtinfarkt. För närvarande marknadsförs ingen kaptoprilprodukt med lägre styrka än 25 mg och lägre doseringar kan därför inte kan ges i Sverige.

  • b. Indikerar läkemedel där en högre måldos har visats minska morbiditet-mortalitet jämfört med en lägre dos. Det saknas dock bra placebo­kontrollerade studier som visar detta varför den optimala dosen inte är given.

  • c. Indikerar en valfri lägre startdos på 24/26 mg för patienter som tidigare har haft symtomatisk hypotoni.

  • d. Indikerar en valfri startdos på 12,5 mg för patienter där njurstatus eller hyperkalemi motiverar försiktighet.

  • e. En högsta dos på 50 mg två gånger dagligen kan administreras till patienter som väger över 85 kg.

  • f. Indikerar en behandling som inte visats minska kardiovaskulär eller total mortalitet hos patienter med hjärtsvikt (alternativt visats “non-inferior” till en behandling med påvisad effekt). För närvarande finns ingen godkänd produkt med nebivolol marknadsförd i Sverige.

Sviktpacemaker (CRT) samt implanterbar defibrillator (ICD)

En stor andel av dödsfallen hos patienter med hjärtsvikt kan bero på elektriska störningar, som ventrikulära arytmier, bradykardi eller asystoli. Vissa antiarytmiska läkemedel kan minska frekvensen av takyarytmier och plötslig död, men de minskar inte den totala dödligheten, utan kan snarare öka den 

(67)

.

Det finns stark evidens för att behandling med CRT eller CRT kombinerat med ICD (CRT‍-‍D) förbättrar symtom, minskar behovet av sjukhusvård (endast CRT) samt ökar överlevnaden (CRT och CRT‍-‍D) på i övrigt optimalt medicinskt behandlade men symtomatiska patienter 

(68) (69)

. Det är en ytterst viktig uppgift för alla som ser och sköter hjärtsviktspatienter att uppmärksamma och remittera patienter, som kan ha nytta av CRT/CRT‍-‍D, när den medicinska behandlingen inte längre räcker till 

(1)

.

En ICD har dock ingenting att tillföra vid dålig prognos på grund av svår hjärtsvikt (NYHA IV) eller annan svår sjukdom.

CRT, CRT-D eller ICD enbart vid hjärtsvikt – Faktaruta 6  beskriver patienter som kan vara aktuella för CRT, CRT‍-‍D eller ICD enbart.

  • En patient ska remitteras för bedömning av CRT om EF ≤35 % efter minst tre månader med opti­mal medicinsk behandling om QRS‍-‍bredd ≥130 ms och vänstergrenblocksbild samt om sinusrytm föreligger. Vidare kan patienter med annan gren­blocksbild vara aktuella för CRT om QRS ≥150 ms och EF ≤35 %.

  • Patienter med hjärtsvikt med nedsatt EF som har en indikation för ventrikel pacing för höggradigt AV‍-‍block bör – oavsett NYHA‍-‍klass eller QRS‍-‍bredd – rekommenderas CRT snarare än RV‍-‍pacing, i syfte att minska morbiditeten. Detta inkluderar patienter med förmaksflimmer.

  • Patienter med EF ≤35 % som har en konventionell pacemaker eller en ICD med betydande andel RV‍-‍pacing och som senare – trots opti­mal medicinsk behandling – utvecklar förvärrad hjärtsvikt bör övervägas för "uppgradering" till CRT.

  • ICD utan samtidig CRT är aktuellt till patienter med ischemisk eller icke-ischemisk hjärtsjukdom i NYHA‍-‍klass II‍–‍III om EF ≤35 % efter minst 3 månaders optimal behandling (och utan en hjärtinfarkt inom de senaste 40 dagarna), även i frånvaro av bevisat ventrikelflimmer eller svårbehand­lade arytmier, så kallad primärprevention.

  • ICD rekommenderas för att minska risken för plötslig död hos patienter som har återhämtat sig från en ventrikelarytmi som orsakat hemodynamisk instabilitet (med undantag för arytmier som har inträffat <48 timmar efter en hjärtinfarkt), och som förväntas överleva längre än ett år med god funktionsstatus, i frånvaro av reversibla orsaker, så kallad sekundärprevention.

Hjärtsvikt med lätt nedsatt ejektionsfraktion (HFmrEF)

För diagnosen HFmrEF behöver det förekomma symtom och/eller tecken på hjärtsvikt och en lätt nedsatt EF (41‍–‍49 %). Tecken på strukturell hjärtsjukdom (till exempel förstorat vänsterförmak, vänsterkammarhypertrofi) eller förhöjda fyllnadstryck förstärker misstanken om HFmrEF.

Symtom, statusfynd och riskfaktorer överlappar i omfattande grad mellan EF‍-‍kategorierna vid hjärtsvikt. Patienter med HFmrEF har dock oftast egenskaper som är mer lika HFrEF än HFpEF (se avsnitt Hjärtsvikt med bevarad ejektionsfraktion (HFpEF) nedan), genom att de i högre grad är män, yngre och oftare har ischemisk hjärtsjukdom 

(70) (71) (72)

. HFmrEF förknippas dock med lägre dödlighet än HFrEF.

Inga randomiserade, placebo-kontrollerade kliniska studier har utförts specifikt på patienter med HFmrEF, utan det finns endast subgruppsanalyser av studier genomförda på patienter med HFpEF eller HFrEF. Även om starka rekommendationer inte kan ges om specifika terapier, anses patienter med HFmrEF ha nytta av samma behandling som används för HFrEF 

(1)

. Liksom vid andra former av hjärtsvikt bör diuretika användas för kontroll av vätskeretention.

Hjärtsvikt med bevarad ejektionsfraktion (HFpEF)

Diagnosen HFpEF ställs baserat på symtom och kliniska fynd som är förenliga med hjärtsvikt, förhöjd BNP >35 pg/mL eller NT‍-‍proBNP >125 pg/mL, EF ≥50 % samt evidens för relevant strukturell hjärtsjuk­dom såsom: hypertrofi av vänster kammare, för­storat vänster förmak, diastolisk vänster­kammardysfunktion och förhöjt systoliskt högerkammartryck.

Kliniska karakteristika vid HFpEF

Jämfört med patienter med HFrEF och HFmrEF är patienterna med HFpEF i regel äldre och oftare kvinnor. Förmaksflimmer, diabetes, övervikt och kronisk nedsatt njurfunktion men även andra komorbiditeter är vanligare hos patienter med HFpEF 

(73)

.

Det finns många potentiella orsaker till HFpEF. Patofysiologin för olika HFpEF‍-‍syndrom skiljer sig åt och därför kräver de olika behandlingar. Det är viktigt att utesluta andra tillstånd som kan efterlikna HFpEF, till exempel lungsjukdom, anemi, fetma och dålig kondition.

Behandlingsrekommendationer vid HFpEF

Det har genomförts flera stora RCT‍-‍studier 

(45) (74) (75) (76) (77)

 på patienter med HFpEF men hittills har inte den vanliga ”hörnstensterapin” visat någon signifikant effekt hos patienter med HFpEF. Den enda behandlingen som har visat sig – på ett övertygande sätt – minska dödlighet och sjuklighet hos denna grupp av patienter utgörs av SGLT2‍-‍hämmare 

(78) (79)

. I övrigt bör diuretika användas vid symtom/‌tecken på övervätskning. Dessa patienter bör erbjudas adekvat behandling av underliggande hjärt-kärlsjukdom (till exempel hypertoni, ischemisk hjärtsjukdom, förmaksflimmer) och komorbiditet (till exempel övervikt, diabetes, anemi, njursvikt, lungsjukdom). Minskad kroppsvikt hos överviktiga patienter och ökad motion kan ytterligare förbättra symtomen och arbetskapaciteten 

(80) (81)

.

När HFpEF är orsakad av inlagringssjukdom eller hypertrof kardiomyopati inriktas behandlingen på dessa tillstånd.

Är du nöjd med Läkemedelsboken?

Är du nöjd med Läkemedelsboken?

Tack för dina synpunkter!

Dessa är värdefulla i den fortsatta utvecklingen av webbplatsen.

Vi läser allt som skickas in, men eftersom dina synpunkter är anonyma kommer vi inte att skicka något svar till dig.

Läkemedelsboken vänder sig framför allt till dig som är specialist i allmänmedicin, läkare under specialiserings- eller allmäntjänstgöring, studerande inom medicin och farmaci, men också till dig som är läkare i behov av råd vid medicinska problem utanför den egna specialiteten.

Om du är en av dem som Läkemedelsboken vänder sig till vill vi gärna veta vad du tycker om webbplatsen och dess innehåll. 

Läkemedelsboken vänder sig framför allt till dig som är specialist i allmänmedicin, läkare under specialiserings- eller allmäntjänstgöring, studerande inom medicin och farmaci, men också till dig som är läkare i behov av råd vid medicinska problem utanför den egna specialiteten.

Om du är en av dem som Läkemedelsboken vänder sig till vill vi gärna veta vad du tycker om webbplatsen och dess innehåll. 

Är du nöjd med Läkemedelsboken?

Vill du få återkoppling?

Om du vill få svar från oss behöver du använda Läkemedelsverkets ordinarie kontaktvägar som du hittar på sidan Kontaktuppgifter.

Tänk på att det du skickar in till Läkemedelsverket blir en så kallad allmän handling. Läs om hur Läkemedelsverket behandlar personuppgifter.

Vill du få återkoppling?

Om du vill få svar från oss behöver du använda Läkemedelsverkets ordinarie kontaktvägar som du hittar på sidan Kontaktuppgifter.

Tänk på att det du skickar in till Läkemedelsverket blir en så kallad allmän handling. Läs om hur Läkemedelsverket behandlar personuppgifter.