Urininkontinens
Urininkontinens är ett folkhälsoproblem som kan medföra försämrad livskvalitet. Noggrann utredning är viktig för en riktad och effektiv behandling.
Risken att drabbas av urininkontinens ökar med stigande ålder och kvinnor drabbas i högre utsträckning än män. Urinläckage är ett symtom och ett tecken som kan ha många bakomliggande orsaker. Åtgärder mot urininkontinens omfattar:
- livsstilsförändringar
- egenvård
- läkemedelsbehandling
- funktionell träning
- tekniska hjälpmedel
- kirurgi.
Förekomst av urinläckage
I Sverige läcker en halv miljon människor urin minst en gång per vecka
(1) (2). Då befolkningen i Sverige blir allt äldre förväntas andelen personer med urininkontinens öka. Trots en ökad medvetenhet bland allmänheten och inom sjukvården är det långt ifrån alla som söker hjälp. Urinläckage kan delas in i flera olika typer av inkontinens, där de vanligaste formerna är:
-
Ansträngningsinkontinens, läckage av urin som uppstår vid ökat buktryck så som vid fysisk ansträngning eller vid hosta och nysning.
-
Trängningsinkontinens, läckage av urin som uppstår i samband med urinträngningar (plötslig känsla av kissnödighet).
-
Blandinkontinens, läckage av urin både vid ansträngning och i samband med trängningar.
-
Överrinningsinkontinens, läckage i samband med en överfull urinblåsa, framför allt orsakat av en oförmåga till tömning av urinblåsan.
Förekomst och utbredning
Många studier har gjorts på förekomsten av urinläckage i flera länder, men studierna är svåra att jämföra då de genomförts på olika sätt. Genom att slå samman resultat från flera studier vet man att förekomsten av urinläckage skiljer sig mellan de olika typerna av inkontinens samt mellan män och kvinnor. En gemensam faktor är att förekomsten av urinläckage ökar med stigande ålder
(2).
Utifrån beräkningar baserade på studier från flera olika länder räknar man med att cirka tio procent av alla kvinnor har någon form av urinläckage. Urinläckage som uppstår oftare än 1 gång per vecka förekommer hos:
- 3–5 % av kvinnor i 20-årsåldern
- 10 % av kvinnor i 40-årsåldern
- 25 % av kvinnor i 80-årsåldern.
Hos män är förekomsten av urinläckage lägre upp till 75-årsåldern, varefter en brant ökning sker.
Bland äldre personer i särskilt boende förekommer inkontinens hos fler än 50 % och det är starkt kopplat till demens och övrig sjuklighet
(1). Användning av inkontinensskydd ökar med åldern och hälften av kostnaderna för behandling av urininkontinens finns hos dem över 80 år
(3).
Hos kvinnor är den vanligaste formen ansträngningsinkontinens följt av blandinkontinens och därefter trängningsinkontinens, medan det hos män är vanligare med trängningsinkontinens följt av blandinkontinens, överrinningsinkontinens och ansträngningsinkontinens
(2).
Fysiologisk bakgrund
Urinläckage beror på en försämrad funktion av de nedre urinvägarna vilka omfattar:
- urinblåsan
- blåshalsen (den inre slutmuskeln)
- urinröret med den yttre slutmuskeln.
Hos män ingår även prostatakörteln som en del i de nedre urinvägarna. Förmågan att lagra och tömma urin styrs av ett samspel mellan nervsystemets olika delar, både de viljemässigt styrda delarna och det icke-viljemässigt styrda nervsystemet, det så kallade autonoma nervsystemet. De nedre urinvägarna och musklerna i bäckenbotten bildar en funktionell enhet när det gäller förmågan att kunna hålla och tömma urinen. Påverkan på någon del av de nedre urinvägarna eller nervsystemet kan leda till urinläckage.