Smärta hos vuxna
Smärta kan delas in som akut eller långvarig och bör ses som två olika tillstånd. Att särskilja och förstå de olika tillstånden är viktigt för att kunna utreda och behandla patienten.
Akut smärta är ofta ett symtom på en underliggande sjukdom eller skada, och fyller då en funktion som varningssignalsignal med ett mycket starkt överlevnadsvärde.
Långvarig icke-cancerrelaterad smärta är däremot ett helt annat tillstånd. Den långvariga smärtan betraktas numera som en sjukdom i sig och ska inte enbart ses som ett symptom på underliggande sjukdom
(1).
Vid långvarig icke-cancerrelaterad smärta har funktionen som varningssignal tappat sin betydelse. Däremot kommer den långvariga smärtupplevelsen att kunna tolkas som en varningssignal, vilket väcker oro och medför en handlingsberedskap. Så länge smärtan är oförklarad finns oron kvar. En smärtanalys blir därför väsentlig som underlag för utredning, behandling och som förklaring till patienten.
Detta kapitel beskriver bedömning och behandling av icke-cancerrelaterad smärta hos vuxna, såväl akut som långvarig. Kronisk och långvarig smärta används synonymt i kapitlet och definieras som smärta som pågått i över tre månader. Observera att en smärta efter cancersjukdom som är botad, eller är i komplett remission definieras som icke-cancerrelaterad smärta. Smärtan kan alltså inte relateras till en pågående cancer.
För smärta hos barn, se kapitlet Smärta hos barn och ungdomar.