Gradering av medvetandepåverkan
Graden av medvetslöshet och hur den utvecklar sig över tid spelar roll för både handläggning och prognos. Först efter att man har avhjälpt eventuella problem med luftvägar, andning eller cirkulation kan man ta sig tid att bedöma patientens medvetslöshet. För att underlätta dokumentation, bedömning av utveckling över tid och överrapportering kan man använda olika skalor för bedömning av medvetandepåverkan.
Bedömningen av medvetandepåverkan grundar sig på en strukturerad undersökning, där man använder ett successivt ökande stimuli för att få fram en reaktion. Man börjar med att prata och röra vid patienten.
Om tilltal och beröring inte framkallar någon reaktion hos patienten går man vidare med perifer och central smärtstimulering:
-
Central smärtstimulering: patienten får ett tryck bakom käkvinklarna eller supraorbitalt.
-
Perifer smärtstimulering: patienten får ett hårt tryck på nagelbädden.
Om patienten ger olika svar, eller sidoskillnader, ska man räkna det bästa resultatet. Om svaret är svårbedömt och inte faller inom en kategori som är lätt att identifiera är det bra att man beskriver vilket stimuli som leder till vilken reaktion. Då gör man det möjligt att jämföra resultaten vid en upprepad undersökning. En korrekt bedömning kan vara högst väsentligt för beslut om vidare handläggning.
En patient som inte uppvisar någon reaktion på smärta efter en strukturell skada har generellt så dålig prognos att det inte motiverar att överta patienten till specialistklinik. Bedömningen är dock helt beroende av att man lyckats utföra en adekvat smärtstimulering och bedöma svaret korrekt.
Skalor för gradering av medvetande
Både RLS-85-skalan och GCS är ursprungligen utvecklade för övervakning av skallskadade patienter, men man kan även använda RLS-85-skalan och GCS för att beskriva reaktionsmönster vid andra tillstånd av medvetslöshet. Skalan används även vid medvetandepåverkan av metabola skäl så som vid intoxikationer, men bedömning och progression inom skalan är då inte lika tillförlitlig.
En direkt översättning mellan skalorna är inte möjlig men en grov överblick av motsvarigheterna finns i figur 1.