Akut medvetslöshet
Medvetslöshet är ett akut tillstånd som är potentiellt livshotande och kräver omedelbar uppmärksamhet. Adekvata åtgärder för att säkerställa syresättning och blodcirkulation är prioriterade samtidigt som rätt diagnos och snabb intervention kan vara avgörande för att förhindra sekundära hjärnskador och optimera förutsättningar för återhämtning och överlevnad.
Medvetslöshet har oftast strukturella eller systemiska/metabola orsaker. Systemiska orsaker såsom hypotension och hypoxi påverkar indirekt hela kroppen och hjärnans funktion. Om metabola rubbningar föreligger sker en förändring av den biokemiska miljön vilket man till exempel ser vid intoxikationer eller glukos- och elektrolytrubbningar. Oavsett bakomliggande patologi är hjärnan extremt känslig även för korta perioder med bristande syresättning och cirkulation, och risken är därmed överhängande att patienten utvecklar sekundära hjärnskador.
Det viktigaste i det akuta omhändertagandet är en strukturerad genomgång enligt ABCDE, där ABCDE står för:
- luftväg (airway)
- andning (breathing)
- cirkulation (circulation)
- medvetandegrad (disability)
- exponering (exposure).
Det akuta omhändertagandet enligt ABCDE kräver omedelbara åtgärder för att säkerställa:
- fria luftvägar
- god syresättning
- adekvat blodcirkulation.
Man bör tidigt påkalla hjälp. Om patienten är medvetslös är det indicerat att säkra luftvägen med en endotrakealtub, för att förhindra aspiration och inadekvat ventilation.
Anamnes och undersökning
Anamnesen innehåller ofta värdefulla ledtrådar och är fundamental för den tidiga diagnostiken.
Viktiga frågor i anamnesen:
- Finns det känt trauma eller intoxikation?
- Har patienten setts i vaket tillstånd?
- Hur har medvetslösheten utvecklats?
- Var insjuknandet urakut, subakut eller utdraget?
I den tidiga neurologiska undersökningen kan graden av medvetslöshet, tillsammans med pupillreaktion och förekomst av fokala neurologiska bortfall, vara vägledande. En akut datortomografi (DT) av hjärnan är oftast motiverad, utan eller eventuellt med kontrast, beroende på frågeställning.
Så snart patienten har en infart bör man utföra tidig provtagning med:
- p-glukos
- syra-basstatus
- elektrolyter
Det är också lämpligt att analysera patientenens urin avseende olika substanser. Vid intoxikation kan man få god vägledning av Giftinformationscentralen. Man bör också kontrollera patientens kroppstemperatur.
Intensivvården omhändertar medvetslösa patienter. För patienter med lättare grad av medvetandepåverkan kan man överväga övervakning på annan vårdplats med adekvat monitorering.