Psykologisk behandling
Psykoterapeutiska och psykopedagogiska insatser utgör en viktig del i behandlingsarsenalen. De kan framförallt via stressreduktion bidra till minskad symtombörda och förbättrad funktion hos patienterna.
Kronisk psykossjukdom som schizofreni har en karaktär som innebär att en mängd insatser behöver kombineras för att nå så nära remission som möjligt. Läkemedelsbehandling kombineras med fördel med psykologiska insatser, såväl neuropsykologisk utredning för behandlingsplanering som psykoterapeutiska insatser. Kognitiv beteendeterapi (KBT) och liknande metodik kan bidra till att öka patientens motivation och förmåga att tillgodogöra sig behandlingen
(26).
Den neurobiologiska störningen vid schizofreni ger en sänkt förmåga att klara av vardaglig stress. Man vet att stress, sammanfattat i begreppet ”Expressed Emotion”, det vill säga ett känsloklimat präglat av kritik, ilska och hög känslomässig intensitet, väsentligt ökar risken för återfall trots underhållsmedicinering.
Det är snarare regel än undantag att patient och närstående hamnar under svåra känslomässiga påfrestningar i samband med ett psykosinsjuknande. Psykopedagogiska insatser ska ge information till patienter och närstående om:
- symtom
- förlopp
- medicinering
- psykologisk behandling.
Därutöver blir det oftast aktuellt med behandlingsinsatser som:
- minskar stressnivån i familjen
- ökar förmågan till vardaglig problemlösning
- stödjer en lugn och tydlig kommunikation
- ökar lyhördheten för symtomökning.