Amning och läkemedel
Nästan alla läkemedel utsöndras i bröstmjölk men koncentrationerna av läkemedlet i bröstmjölken blir ofta så låga att det sällan är skäl att avstå amning. Som vid all behandling är det dock viktigt att tänka på balansen mellan risk och nytta.
Det är viktigt att alltid diskutera och informera kvinnan om hur hennes läkemedel eventuellt kan påverka barnet via bröstmjölken. För kvinnor med kronisk sjukdom och pågående läkemedelsbehandling ska man göra upp en plan för amningen innan förlossningen. Om man känner sig osäker ska man involvera neonatolog.
Även om kvinnan inte får amma på grund av läkemedelsbehandling för kronisk sjukdom så går det oftast bra att ge barnet kolostrum, den första bröstmjölken, direkt efter förlossningen.
Relativ barndos
Den mängd läkemedel som barnet exponeras för via bröstmjölken benämns “relativ barndos” (dos per kilo hos barnet jämfört med dos per kilo hos modern). Den relativa barndosen beror på:
- typ av läkemedel
- läkemedelsdos
- absorptionsförmågan hos barnet
- elimineringsförmågan hos barnet.
Barnets ålder är också en viktig faktor att ta hänsyn till då nyfödda dels har sämre glomerulär filtration, dels initialt vid födseln avsaknad av leverenzym för läkemedelsmetabolism. Ju tidigare ett barn föds, det vill säga ju kortare gestationslängd vid partus, desto större betydelse har dessa faktorer. Den glomerulära filtrationen ökar under de första sex månaderna medan leverns metabola kapacitet ökar under den första levnadsveckan. Därför är risken för barnet att påverkas av mammans pågående läkemedelsbehandling störst de första levnadsmånaderna.
Se även kapitlet Läkemedelsbehandling av barn.
Barnet och amning
Teoretiskt sett bör amning ske när koncentrationen av läkemedel är som lägst, alltså precis innan nästa läkemedelsdos. Detta är i praktiken svårt på grund av barnets varierande matbehov. Någon garanti för att barnet inte ändå exponeras finns inte. Symtom på läkemedelspåverkan hos barnet kan vara:
- irritabilitet
- diarré
- matningssvårigheter
- somnolens.
Ibland behövs flera personer runt barnet som hjälper till att observera dessa symtom. Barnet kan behöva följas med provtagningar, vilket man som förskrivare behöver ta ställning till. Det finns sällan anledning att avstå från amning på grund av läkemedelsbehandling men vissa läkemedel är kontraindicerade, till exempel metotrexat och litium. För vissa radiofarmaka krävs tillfälligt avbrott i amningen
(1).
Koncentrationsbestämning av läkemedel i bröstmjölk
Det saknas idag enhetlig syn på vilka mätmetoder man ska använda för att bestämma koncentrationen av läkemedel i bröstmjölken.
Fass har avvecklat sitt klassificeringssystem för graviditet och amning med bokstavs och sifferkoder (Graviditet A-D, Amning I-IV).