Behandling

Behandling väljs utifrån uppskattad frakturrisk, och individualiseras baserat på specifika patientfaktorer. Förutom läkemedel inkluderar behandlingen ofta även andra interventioner. Benresorptionshämmare är den vanligaste farmakologiska behandlingen.

För patienter med mycket hög frakturrisk eller bakomliggande sjukdom kan det vara aktuellt att kontakta eller remittera till osteoporosspecialist för ställningstagande till anabol/sekventiell behandling.

Att välja behandling med benspecifika läkemedel baseras framför allt på patientens frakturrisk. Benspecifika läkemedel kan grovt delas in i två grupper: antiresorptiva läkemedel respektive anabola läkemedel.

Behandling med anti­resorptiva läkemedel

Den vanligaste behandlingen är antiresorptiva läkemedel, vilka hämmar osteoklasternas nedbrytning av skelettet. Behandlingen leder till ökad bentäthet och minskar ganska snabbt risken för nya frakturer 

(28)

. Bisfosfonaterna zoledronsyra och alendronat utgör i de flesta fall förstahandsalternativ vid behandling av osteoporos. Den relativa riskminskningen för olika frakturtyper efter 3 års behandling av postmenopausala kvinnor med vanliga bisfosfonater är i storleksordningen 50‍–‍70 procent för kliniska kotfrakturer, 40 procent för höftfrakturer och 20‍–‍25 procent för övriga frakturer 

(29) (30) (31)

. Den relativa riskreduktionen med denosumab är liknande 

(32)

.

Behandling med anabola läkemedel

För patienter med mycket hög frakturrisk och/eller mycket låg bentäthet bör man överväga behandling med anabola läkemedel. Sådana läkemedel har en större behandlingseffekt 

(32) (33)

, men medför också en högre behandlingskostnad. De anabola läkemedlen ges under 1‍–‍2 år och bör förskrivas av osteoporosspecialister. Om patienten kan vara aktuell för anabol behandling bör man före behandlingsbeslut avvakta med antiresorptiv behandling eftersom behandlingseffekten av anabola läkemedel verkar försämras om man ger antiresorptiv behandling först 

(34)

. När anabol behandling avslutas måste patienten dock få antiresorptiva läkemedel för att bibehålla bentätheten, vilket kallas sekventiell behandling.

Vem ska ha behandling?

För patienter med nedanstående riskprofil är skelettspecifik behandling som regel indicerad men man måste ta hänsyn till patientens sammantagna riskprofil och situation. Svenska Osteoporossällskapets vårdprogram har ett flödesschema som i sin tur bygger på Socialstyrelsens riktlinjer från 2010 med justeringar utifrån senare studier 

(35)

.

Behandlingsindikation

Behandlingsindikation föreligger i de flesta fall vid följande tillstånd:

  • Tidigare höftfraktur eller kotkompression

  • Annan fraktur än höft- eller kotkompression till följd av lågenergivåld i kombination med T‍-‍score <-1,0 och FRAX‍-‍risk för osteoporos­fraktur ≥20 procent.

  • Systemisk kortisonbehandling i dos motsvarande prednisolon ≥5 mg/dygn under en sammanlagd period om minst 3 månader. Om möjligt bör man direkt starta benspecifik behandling vid insättning av mycket höga doser (prednisolon ≥30 mg/dag) för patienter som är över 40 år. För personer under 40 år är det rekommenderat att diskutera behandlingen med en osteoporosspecialist. För mer utförlig information, se faktaruta 6.

  • Förekomst av osteoporos (T‍-‍score ≤-2,5) tillsammans med FRAX för osteoporos­fraktur >20 procent.

Efter kotkompression eller vid mycket hög frakturrisk

För personer med mycket hög frakturrisk bör man överväga att rådgöra med eller skriva remiss till osteoporosspecialist för ställningstagande till anabol/‌sekventiell behandling. Just patienter med en nytillkommen kotfraktur eller flera tidigare kotfrakturer är av flera skäl angeläget att man behandlar, både på grund av den extra höga risken för nya kotkompressioner och dessutom då behandlingen är särskilt effektiv just för att förebygga nya kotfrakturer. Det är svårt att redogöra exakt för vilka patienter som man bör överväga för anabol behandling men nedanstående punkter kan vara en vägledning.

Överväg anabol behandling om patienten har:

  • en eller flera kliniska kotkompressioner

  • kotkompression eller mer än en annan osteoporosfraktur under pågående kortisonbehandling

  • mycket hög frakturrisk (FRAX för osteoporos­fraktur >30 %) i kombination med mycket låg bentäthet (T‍-‍score <-3)

  • uttalat låg bentäthet efter benmetabol specialistutredning (T‍-‍score <-3,5)

  • terapisvikt, det vill säga två eller fler frakturer under pågående antiresorptiv behandling.

Överväg benspecifik behandling för kvinnor och män över 40 år med peroral kortisonbehandling (prednisolondos minst 2,5 mg/dag över 3 månader eller längre) vid hög frakturrisk (stark indikation) samt vid måttlig frakturrisk (relativ indikation).

Hög frakturrisk (stark indikation) föreligger om patienten har något av följande:

  • Tidigare osteoporosfraktur
  • FRAX >20 % för osteoporosfraktur/‌MOF (kortisondosjusterad*)
  • Prednisolondos >30mg (eller förväntad dos >7,5 mg under lång tid)
  • T-score i höft eller ländrygg <-‍2,5

Måttlig frakturrisk (relativ indikation) föreligger vid FRAX (MOF) 10‍–‍19,9 % (justerad för dos av prednisolon*)

Ovanstående punkter utgår i huvudsak från Svenska Osteoporossällskapets vårdprogram och är modifierade utifrån rekommendationer av American College of Rheumatology (ACR) 2023 

(1)

.

*Justering för dos av kortison (prednisolon)

  • Om prednisolondosen är <2,5 mg/d multiplicera FRAX‍-‍värdet med 0,8

Kort beskrivning av de vanligaste benspecifika läkemedlen

Bisfosfonaterna Zoledronsyra och alendronat utgör förstahandsbehandlingar.

Zoledronsyra ges som intravenös infusion en gång årligen. Preparatet ska inte ges vid nedsatt njurfunktion (eGFR <35 ml/min). Om patienten har hypokalcemi behöver denna först korrigeras. Zoledronsyra är särskilt lämpligt till patienter som har sväljningsbesvär, generell malabsorption och om det efter diskussion med patienten råder osäkerhet kring behandlingens följsamhet (compliance).

Infusionen ska ges under minst 15 minuter och patienten ska ha ett ökat vätskeintag under infusionsdagen, som regel 2 glas vatten före infusionen och 1‍–‍2 glas under/efter. Om patientens eGFR är nära nedre gränsen 35 ml/min kan man förlänga infusionstiden något, vanligen till 30 minuter. Om patienten har hypokalcemi behöver denna först korrigeras.

Influensaliknande symtom kan förekomma efter infusion med zoledronsyra. Dessa visar sig vanligen inom 3 dygn och risken är högst vid första infusionen. Ofta handlar det om mild feber upp till 38° C, lindrig frossa och muskelvärk. Symtomen går vanligen över efter någon eller några dagar, i enstaka fall kan symtomen vara längre. Behandling med zoledronsyra bör undvikas till personer med allvarliga akuta medicinska tillstånd, till exempel grav hjärtsvikt eller exacerbation av kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL). Patienter får vid första infusionen rådet att ta paracetamol 500‍–‍1000 mg x 3‍–‍4 i samband med infusionen och första dygnet, vilket minskar risken för symtom.

Behandlingseffekten av zoledronsyra har visats kunna vara långvarig även efter endast en infusion. I de fall en patient motsätter sig upprepade infusioner med zoledronsyra eller långvarig behandling med andra antiresorptiva kan en enstaka infusion zoledronsyra ge en viss minskad frakturrisk över flera år 

(36) (37)

.

Endast en låg andel av patienter behandlas idag för osteoporos efter höftfraktur. Behandling med zoledronsyra i samband med höftfraktur bör kunna kan förenklas, standardiseras och initieras i samband med inneliggande vård i nära anslutning till frakturtillfället och för att öka andelen behandlade. I flera mindre observationella studier med kort studieduration har inga negativa konsekvenser av administrering under det initiala vårdtillfället rapporterats 

(38) (39) (40)

 men tillvägagångssättet behöver undersökas i större studier med högre evidensgrad.

Alendronat är en bisfosfonat och ges som veckotablett. Behandla inte patienten med detta läkemedel om något av följande föreligger:

  • nedsatt njurfunktion (eGFR <35 ml/min)

  • andra faktorer som fördröjer esofagustömning, såsom striktur eller akalasi.

Om patienten har hypokalcemi behöver denna först korrigeras.

Det är viktigt att patienten tar tabletten med alendronat på rätt sätt. Patienten ska ta tabletten på fastande mage tillsammans med ett glas med minst 200 ml vatten minst en halvtimme före frukost. Läkemedlet ska inte tas samtidigt med andra läkemedel eller med annan dryck eller föda.

Patienten ska heller inte ligga ner förrän minst en halvtimme efter tablettintag på grund av risk för skada på matstrupen om tabletten inte passerar ned i matsäcken. Patienten behöver kunna stå eller sitta upprätt i minst 30 minuter. Kalciumtillskott och mejerivaror bör inte intas inom fyra timmar efter intag av alendronat då det försämrar absorptionen av läkemedlet.

Ovanstående noggranna behandlingsinstruktion bör ges av vårdpersonal muntligt och skriftligt till varje patient. Överväg annan behandlingsregim vid svårigheter att följa instruktionen. Säkerställ att övriga läkemedel inte doseras samtidigt med bisfosfonat i dosett eller vid dosdispenserade läkemedel. Kalcium kan lämpligen tas kvällstid för att undvika interaktion med alendronat.

Risedronat är en bisfosfonat med liknande effekter, biverkningsprofil och kontraindikationer som alendronat. Läkemedlet tas på samma sätt och utgör i första hand ett alternativ till alendronat. En skillnad är att Risedronat inte får ges vid eGFR <30 ml/min.

Denosumab ges som subkutan injektion var sjätte månad och bör framför allt övervägas när bifosfonater bedöms olämpliga, till exempel vid njurinsufficiens (eGFR <35 ml/min). Denosumab är en monoklonal antikropp riktad mot en viktig faktor som aktiverar osteoklaster. I likhet med bisfosfonater minskar denosumab osteoklasternas aktivitet och därmed benresorptionen.

Då effekten av denosumab snabbt avtar efter cirka 6 månader är det viktigt att dosintervallet är 6 månader och definitivt inte längre än 7 månader. Behandlingsuppehåll, såsom man gör med bisfosfonater, görs inte med denosumab.

Denosumab medför, liksom bisfosfonater, en risk för de sällsynta biverkningarna atypiska femurfrakturer (AFFs) och osteonekros i käkbenet (ONJ), se avsnitten Osteonekros i käkbenet (ONJ) och Atypiska femurfrakturer (AFFs) nedan.

Det föreligger en risk för hypokalcemi vid behandling med denosumab. Kontrollera alltid S‍‑‍kalcium före första injektion och därefter minst en gång per år. Var försiktig vid behandling av patienter med ökad risk för hypokalcemi, till exempel vid svår njursvikt (GFR < 30 ml/min).

Vid svår njursvikt är det viktigt att man inför injektion av denosumab säkerställer optimal kalkbalans, inklusive optimering av eventuell sekundär hyperparathyroidism. Om man behandlar patienter med svår njursvikt bör man därför rådgöra med specialist med kunskap kring denna behandling (till exempel nefrolog). Också vid malabsorption av kalcium finns ökad risk för hypokalcemi, till exempel vid högdos omeprazol eller efter gastric bypass.

Till skillnad från behandling med bisfosfonater avtar effekten av denosumab omedelbart då substansen lämnat kroppen, det vill säga cirka 6 månader efter senaste injektion. Därefter sjunker vanligen bentätheten under ett år och når sedan liknande värden som före behandlingen. Till skillnad från bisfosfonater ska man därför inte sätta ut denosumab utan behandlingen bör fortsätta tills vidare 

(41)

. Det kan finnas en ökad risk för kotkompressioner efter utsättning av denosumab.

Eftersom det saknas studier där man behandlat med denosumab längre än 10 år bör man vid förväntad behandlingstid längre än 10 år i första hand överväga annat läkemedel. För patienter där behandlingen pågått i 10 år bör man rådgöra med specialist om den bör fortsätta eller om byte till exempelvis bisfosfonat är ett bättre alternativ. Denosumab ska inte sättas ut utan att man samtidigt motverkar benförlust med annat läkemedel. I undantagsfall när utsättning blir aktuellt bör man påbörja behandling med bisfosfonat högst 6 månader efter sista dosering av denosumab.

Anabola läkemedel

Teriparatid (Tpt) är ett fragment (1–34) av parathyroideahormon och ges som daglig subkutan injektion. Tpt har anabol effekt genom att aktiveringen av osteoblaster är större än aktiveringen av osteoklaster. Behandling med Tpt medför större ökning av bentätheten och lägre risk för nya frakturer än med risedronat 

(32)

. Behandlingstiden är 18‍–‍24 månader. Efter slutförd behandling med Tpt sätts sätter man in antiresorptiv behandling, vanligen zoledronsyra. Tpt är kontraindicerad vid hyperkalcemi, efter strålbehandling och vid tumörer i skelettet.

Romosozumab (Romo) är en human monoklonal antikropp (IgG2) som man ger månadsvis genom subkutan injektion. Romo binds till sklerostin vilket leder till ökad nybildning av ben och minskad benresorption. Behandling med Romo av patienter med mycket hög frakturrisk medför högre bentäthet och lägre frakturrisk än med alendronat 

(33)

. Behandlingstiden är 12 månader. Efter slutförd behandling med Romo sätter man in antiresorptiv behandling, vanligen zoledronsyra. Behandlingen är kontraindicerad vid okorrigerad hypokalcemi och vid tidigare hjärtinfarkt eller stroke.

De patientgrupper som ingår i indikationerna för behandling skiljer sig mellan läkemedlen. Teriparatid har indikation för behandling av postmenopausala kvinnor, män samt vid peroral kortisonbehandling. Romosozumab har indikation för behandling av postmenopausala kvinnor, men inte för behandling av män eller vid kortisonbehandling.

Sällsynta biverkningar

Sällsynta biverkningar av bisfosfonater och denosumab samt hantering av långtidsbehandling.

Osteonekros i käkbenet (Osteonecrosis of the Jaw; ONJ) har beskrivits, företrädesvis i samband med högdosbehandling med bisfosfonater vid maligna sjukdomar. ONJ är sällsynt (1‍–‍6/10 000 behandlingsår) vid de doser som används vid osteoporosbehandling.

För patienter med försämrad tandstatus eller vid planerad behandling med implantat rekommenderas åtgärdande av tandproblem innan man påbörjar behandling med bisfosfonater och denosumab. För patienter med mycket hög frakturrisk, framför allt vid kotkompressioner väger behandlingsindikationen tyngre än risken för ONJ 

(42)

.

Patienter ska rekommenderas god munhygien och uppmanas att informera sin tandläkare om sin medicinering före planerade orala ingrepp. Osteonekros i käkbenet läker i den absoluta majoriteten av fall, men detta kan ta tid och vara smärtsamt.

Den mest använda definitionen för atypiska femurfrakturer (AFFs) har tagits fram av American Society for Bone and Mineral Research (ASBMR) 

(43) (44)

. AFFs är stressfrakturer på femurskaftet som är associerade med antiresorptiv behandling. De är ovanliga, incidensen för patienter med antiresorptiv behandling har i olika studier beskrivits ligga mellan 3 och 55 per 100 000 personår 

(45) (46) (47)

.

Risken ökar med längre behandlingsduration av antiresorptiv behandling och minskar snabbt då behandlingen avslutas 

(45)

. Därför föreslås behandlingsuppehåll, så kallade ”drug holidays” för de som behandlats länge 

(48)

, se avsnitt Behandlingstid och behandlingsuppehåll (drug holiday) vid bisfosfonatbehandling, nedan.

Mer än 20 procent av patienterna med AFF får en motsvarande fraktur på andra sidan 

(49)

. När AFF diagnosticeras bör man därför även undersöka andra sidan och fråga efter symtom därifrån.

Behandlingen av AFF, även i tidiga stadier, bör ske i samråd med ortoped och inkluderar vanligen utsättning av antiresorptiv behandling och optimering av tilläggsbehandling med Kalcium och D‍-‍vitamin 

(43) (44)

.

Den kirurgiska standardbehandlingen är märgspik och ingreppet kan vara utmanande 

(50)

. Komplikationer efter operationen, till exempel sen eller dålig läkning förefaller vanligare efter behandling av AFF jämfört med efter andra femurfrakturer 

(49)

.

Behand­lingstid och behandlings­uppehåll (drug holiday) vid bisfosfonat­behandling

Bisfosfonater binder sig till skelettet och fortsätter ha effekt lång tid efter utsättning. Då risken för de sällsynta biverkningarna AFF och ONJ ökar med behandlingstidens längd rekommenderas i många fall standardbehandling med zoledronsyra i 3 år eller med alendronat eller risedronat i 5 år. Vid behandling med denosumab görs inte behandlingsuppehåll.

Patienter med mycket hög risk för lågenergifrakturer bör få behandlingstiden dubblerad i förhållande till normalfallet (till 6 respektive 10 år), om nyttan bedöms större än risken. Detta gäller framför allt patienter med mer än en kotkompression eller T‍-‍score <-2,5 i lårbenshalsen efter ovanstående behandlingslängd.

Inför ett planerat behandlingsuppehåll utförs vanligen en undersökning med DXA (Dual energy X‍-‍ray absorptiometry) för att få ett utgångsvärde på bentätheten. Därefter görs bentäthetsmätning vartannat år och vid sjunkande bentäthet eller senast några år efter utsättning återinsätts behandling även om bentätheten inte sjunkit.

På grund av bisfosfonatläkemedlens olika bindningstid till skelettet bör återinsättning ske efter olika lång tid 

(51)

. Det finns även individuella variationer i kvarstående behandlingseffekt, men en fingervisning kan vara att behandlingseffekt kvarstår efter behandling med risedronat cirka 3‍–‍4 år, alendronat cirka 4‍–‍5 år och zoledronsyra cirka 5‍–‍7 år. Därefter ges ytterligare en behandlingsomgång med ny DXA‍-‍mätning inför nästa behandlingsuppehåll, som vanligen hanteras på samma sätt som det första.

Mindre vanliga antiresorptiva läkemedel

Östradiol har antiresorptiva egenskaper och minskar frakturrisken. Överväg östrogenbehandling för kvinnor med postmenopausala symtom och kvinnor med låg bentäthet som nyligen haft menopaus. För kvinnor med mycket hög frakturrisk eller mycket låg bentäthet är dock skelettspecifik behandling som regel förstahandsval även i dessa grupper.

Behandlingstiden är vanligen begränsad och som regel sker sedan ett byte till bisfosfonater. Östrogenbehandling är som regel kontraindicerad för kvinnor med vissa cancerformer eller förhöjd risk för dessa (bröstcancer, livmodercancer) samt vid ökad risk för tromboembolisk sjukdom. Oftast måste man kombinera östrogener med gestagener.

Raloxifen är en selektiv stimulerare av östrogenreceptorn. Läkemedlet minskar risken för kotfraktur, men inte risken för perifera frakturer eller höftfrakturer. Raloxifen ökar liksom peroral östrogenbehandling risken för tromboembolisk sjukdom.

Checklista

Följande checklista utgör ett stöd för att genomföra ett strukturerat omhändertagande och för att avgöra om expertkontakt behövs. Ja eller nej.


  • Är orsaken till den låga bentätheten/‌frakturerna tillräckligt klarlagda?

  • Har man uteslutit bakomliggande tillstånd på ett tillräckligt sätt?

  • Är anabol/sekventiell behandling aktuell?

  • Är antiresorptiv behandling aktuell?

  • Har man beaktat njurfunktion och eventuell risk för njurskada av behandlingen?

  • Har man beaktat kalciumbalans samt eventuell risk för hypokalcemi?

  • Har man beaktat tandrelaterad problematik?

  • Har man beaktat balansproblematik?

  • Har man övervägt remiss för fysioterapi?

  • Har man beaktat behov av annan fallprevention?

  • Har man beaktat behov av extra nutrition?

  • Har man upprättat en behandlingsplan med tillräcklig duration?

  • Har patienten förstått och accepterat behandlingsplanen?

  • Har man säkerställt uppföljande återbesök eller besök hos annan vårdgivare (via remiss)?

Träning och andra interventioner mot fall och fraktur

För äldre som är hemmaboende, det vill säga inte bor i särskilda boendeformer (såsom äldreboende eller serviceboende) verkar intervention med fysisk aktivitet minska antalet fall med så mycket som en fjärdedel 

(52)

. Vad gäller specifika träningsformer är evidensläget mer osäkert. För personer med hög fallrisk verkar interventioner i hemmet riktade mot risker i hem/närmiljön minska fall. Detta kan handla om att ta bort lösa mattor, sätta upp ledstång eller förbättra belysningen 

(53)

. Vad gäller personer som bor på vårdboende eller serviceboende är effekterna av träning och andra åtgärder för att minska fall osäkra eller mycket osäkra 

(54)

.

Socialstyrelsens nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar 

(55)

 rekommenderar träning för att minska frakturrisk. Dessa och många andra rekommendationer 

(56)

 poängterar att personer med osteoporos bör delta i:

  • träning som fokuserar på resistans och belastning för att stärka benvävnaden

  • träning som fokuserar på styrka och balans för att minska fallrisken

  • träning som stärker sträckmusklerna i ryggen och bålmusklerna för att förbättra hållning och eventuellt minska risken för fall och kotkompressioner.

Träning bör alltid utgå från patienten, det vill säga ta hänsyn till individuella begränsningar inklusive sjukdomar, tidigare frakturer och fallrisk och gärna planeras tillsammans med fysioterapeut.

Att penetrera riskfaktorer och diskutera livsstilsåtgärder är en förutsättning för övrig intervention.

  1. Rekommendera dagliga promenader (helst utomhus, minst 30 minuter) och regelbunden träning. Vitbelastande övningar befrämjar bentätheten. Utevistelse under sommarhalvåret stimulerar bildning av vitamin D.

  2. Träning av koordination, balans och muskelstyrka motverkar fallolyckor. Sjukgymnast kan bistå med träningsprogram hemma eller i grupp.

  3. Rökstopp. Måttfullhet vad gäller konsumtion av alkohol.

  4. Kost med rekommenderat intag av kalcium och vitamin D. Undvik överdriven bantning.

  5. Utred fallorsaker: Vad föregick fallet? Vad gjordes samtidigt? Direkt utlösande orsak?

  6. Gör hemmiljön säkrare efter ett fall. Undvik lösa mattor och sladdar. Gå i väl fixerad fotbeklädnad (med gummisula/‌gummisocka) inomhus. Ha god belysning och eventuellt nattbelysning. Vägghandtag och gummimatta används med fördel i badrum. Anpassade gånghjälpmedel och halkskydd (broddar) kan behövas för att kunna promenera regelbundet. Arbetsterapeut eller sjukgymnast kan bistå vid anpassning.

  7. Hälsorelaterade fall kan bero på synnedsättning (glasögon och belysning), hjärtarytmi, hypotension eller sjukdomar i centrala nervsystemet (CNS). Akuta infektioner kan temporärt öka fallrisken.

  8. Läkemedel som orsakar fall bör sättas ut. Är patientens sedativa hypnotika och analgetika nödvändiga, är blodtryckssänkande läkemedel adekvat doserade? Läkemedel som har negativ påverkan på skelettets hållfasthet och kan leda till minskande bentäthet kan vara svåra att sätta ut, då behöver man i stället ta hänsyn till dem som riskfaktorer när man tar behandlingsbeslut. Detta gäller till exempel prednisolon och hormonpåverkande behandling som ges vid bröst- och prostatacancer.

Är du nöjd med Läkemedelsboken?

Är du nöjd med Läkemedelsboken?

Läkemedelsboken vänder sig framför allt till dig som är specialist i allmänmedicin, läkare under specialiserings- eller allmäntjänstgöring, studerande inom medicin och farmaci, men också till dig som är läkare i behov av råd vid medicinska problem utanför den egna specialiteten.

Om du är en av dem som Läkemedelsboken vänder sig till vill vi gärna veta vad du tycker om webbplatsen och dess innehåll. 

Är du nöjd med Läkemedelsboken?

Vill du få återkoppling?

Om du vill få svar från oss behöver du använda Läkemedelsverkets ordinarie kontaktvägar som du hittar på sidan Kontaktuppgifter.

Tänk på att det du skickar in till Läkemedelsverket blir en så kallad allmän handling. Läs om hur Läkemedelsverket behandlar personuppgifter.