Uppföljning
Specialiserade verksamheter både bedriver och ansvarar för uppföljningen av läkemedelsassisterad rehabilitering för opioidberoende (LARO). I början av behandlingen krävs tät kontakt, men på längre sikt bör man anpassa uppföljningen efter individuella behov.
Under de första tre månaderna i LARO måste den specialiserade verksamheten som bedriver LARO övervaka allt läkemedelsintag. Sådan övervakning innebär en mycket tät kontakt med mottagningen. Efter dessa tre första månader är det dock viktigt att uppföljningen individualiseras, beroende på vilken fas patienten befinner sig i. Aktuella mål och delmål för behandlingen avgör hur man planerar uppföljningen, vilket specificeras i individuell vårdplan.
För patienter som är i en instabil fas, med exempelvis aktivt intag av illegala droger, kan dagliga besök vara motiverade för att stötta till drogfrihet och minska risken för överdoser. I detta läge är behandlingsmålet framför allt att minska risken för dödliga överdoser och andra komplikationer.
Om patienten uppnår en viss tids drogfrihet kan behoven se annorlunda ut, och återbesöken kan glesas ut. Fokus kan då ligga mer på återfallsprevention, men också exempelvis på utredning och behandling av psykiatrisk samsjuklighet av olika slag. Behandlingen kan också ha en högre socialt rehabiliterande ambition.
För en patient i långvarig, fullständig remission från sitt opioidberoende, och som inte har något annat substansintag som komplicerar bilden, handlar vårdkontakten i regel främst om läkemedelshantering via recept, glesa återbesök för uppföljning, och att mottagningen finns till hands att kontakta vid behov. Det är ovanligt att behandlingen avslutas helt, men man kan överväga att seponera LARO-behandlingen om patienten önskar det, eller om biverkningarna överstiger nyttan med behandlingen. Detta ska dock i så fall ske under noggrann övervakning och främst om den psykosociala situationen tydligt har förändrats och bidrar till att hålla återfallsrisken på en mycket låg nivå.