Opioider
Opioider är den typ av narkotika som oftast bidrar till dödsfall genom överdoser, och opioidberoende är förknippat med en hög överdödlighet. Läkemedelsbehandling med metadon eller buprenorfin kan dock ge en påtagligt minskad dödlighet, och möjligheter till rehabilitering.
Det saknas aktuella, tillförlitliga undersökningar av prevalensen av opioidberoende i Sverige. Omkring 8 000 patienter har kontakt med sjukvården under huvuddiagnosen opioidberoende, men en stor andel av populationen har sannolikt inte diagnostiserats. Heroin är den vanligast förekommande opioiden bland personer som injicerar droger i Sverige, men en rad andra preparat förekommer också.
När det kommer till opioidrelaterad dödlighet finns mer exakta siffror. Opioider påvisas i drygt 80 % av alla rättsmedicinskt undersökta fall av narkotikarelaterad död, vilket under 2020-talet handlat om cirka 500 fall per år. Sverige är därmed ett av de länder i Europa som har absolut högst dödlighet i opioidöverdos
(5). De flesta dödsfall inbegriper dock flera olika substanser samtidigt, och i synnerhet är det vanligt förekommande med kombinationer av opioider och bensodiazepiner.
Vid opioidberoende spelar läkemedelsbehandling, i Sverige ofta benämnd läkemedelsassisterad rehabilitering för opioidberoende (LARO), en avgörande roll för många patienter. LARO ger inte bara en påtagligt minskad dödlighet, men också möjlighet för patienten att tillgodogöra sig andra hälsofrämjande och sociala insatser.