Chock
Chock är ett livshotande tillstånd som kräver omedelbart omhändertagande. Chocktillståndet är en klinisk bedömning där symtom från flera organsystem vägs samman.
Det finns inget enskilt test för att fastställa om en patient är i chock. Symtom från flera organsystem måste vägas samman i en klinisk bedömning. Det kan vara svårt att i början fastställa om patienten är i chock och ännu svårare att fastställa chocktillståndets bakomliggande orsak.
Chock innebär alltid att patienten får utbredd syrebrist i cellerna eftersom vävnaderna inte får det syre de behöver, oavsett bakomliggande orsak. Syrebristen orsakas av försämrad mikrocirkulation, men det systemiska blodtrycket behöver inte vara lågt. Därför utgör syrgastillförsel basen för den initiala akuta behandlingen, ofta tillsammans med intravenös vätska.
Parallellt är det viktigt att söka efter den bakomliggande orsaken till chocktillståndet och sätta in riktad behandling mot den. Detta kan bryta den negativa spiral som chock annars innebär för patientens sviktande organ. Med utgångspunkt från de underliggande patofysiologiska mekanismerna kan man identifiera fyra olika huvudtyper av chock:
- hypovolem
- distributiv
- kardiogen
- obstruktiv.