Trafik och läkemedel
Både den avsedda effekten av ett läkemedel och dess biverkningar kan försämra förmågan att framföra fordon på ett säkert sätt.
En del läkemedel kan genom sin effekt eller sina biverkningar inverka negativt på lämpligheten att framföra fordon och därmed öka olycksrisken. Sådan påverkan kan leda till olyckor med personskador eller dödsfall. Det är därför av största vikt att varje förskrivare är väl förtrogen med trafikvarningstexterna för de läkemedel som ingår i dennes förskrivningsarsenal, inte minst för att kunna ge information till den enskilde patienten.
I läkemedlens produktresuméer (Summary of product characteristics, SmPC) finns idag information under punkt 4.7 "Effekter på förmågan att framföra fordon och använda maskiner". Samma information finns under rubriken ”Trafik” i FASS-texten. Båda finns tillgängliga på webbplatsen för FASS. Produktresuméer finns också tillgängliga via Läkemedelsverkets webbplats.
Flera faktorer behöver vägas in
Utöver själva läkemedelseffekten finns det andra faktorer att ta med i bedömningen av lämpligheten att köra bil, såsom:
- grundsjukdomen (och eventuella andra samtidiga sjukdomar) som kan påverka trafiksäkerheten
- faktorer som påverkar läkemedelsmetabolismen
- alkohol
- stress
- dålig sömn.
Speciellt äldre personer medicinerar ofta med flera olika läkemedel, vilket gör bedömningen ännu svårare. Det finns ytterst få studier av bilkörning och kognitiva funktioner som berör kombinationer av läkemedel (undantaget diabetes mellitus, smärta samt epilepsi, där kombination av två eller flera preparat är vanligt).
Om man känner sig tveksam kan det finnas anledning att närmare testa kognitiva funktioner med hjälp av neuropsykolog. Vid bedömning av "cognitive safety" hos läkemedel är bilkörning en av de mest studerade uppgifterna. Även om samma läkemedel påverkar prestationen vid olika uppgifter i olika grad
(1)brukar data från bilkörning användas även vid bedömning av andra riskfyllda verksamheter.