Asteatotiskt eksem
Asteatotiskt eksem, eller ”torrhetseksem”, är ett mycket vanligt tillstånd som kan ge besvärande klåda, framför allt hos äldre personer. Frikostig behandling med mjukgörare är ofta tillräckligt som behandling.
Det asteatotiska eksemet orsakas av
(10):
- en med åren minskande talgproduktion i huden, med ökad hudtorrhet som följd
- minskad keratinocytomsättning.
En vanlig lokalisation för asteatotiskt eksem är underbenen, i likhet med hypostatiskt eksem. Vid asteatotiskt eksem behöver det dock inte föreligga något venöst ödem (vilket kan vara viktigt ur ett differentialdiagnostiskt perspektiv). Asteatotiskt eksem kan också förekomma på armar, händer och bål. Jämfört med till exempel atopisk dermatit är det asteatotiska eksemet oftast mindre rodnat och inte lichenifierat, utan lite mer diffust, med små rodnade, ytliga sprickbildningar (”krackeleringar”) med mellanliggande hudfjällning.
Utredning
Diagnosen baseras på den kliniska bilden. Eftersom tillståndet företrädesvis uppträder hos äldre kan det förekomma en samsjuklighet med senil klåda (pruritus senilis), där asteatotiskt eksem troligen kan vara en orsak, men där det också kan dölja sig andra orsaker, som exempelvis nedsatt njurfunktion.
För mer information om klåda se sidan Generell klåda.
Behandling
Som namnet antyder är den dominerande behandlingen vid asteatosiskt eksem inriktad på att motverka hudtorrheten och barriärskadan, genom frikostig användning av mjukgörare
(10). Vid besvärlig klåda ges tillägg med topikala kortikosteroider.